Gemeente Den Helder

Justitie mag in Den Helder tijdelijke huisverboden opleggen op: 2008-12-12

Justitie mag vanaf 1 januari 2009 inwoners van Den Helder een tijdelijk huisverbod opleggen. De burgemeester van Den Helder, S. Hulman, heeft daartoe de hulpofficier van Justitie gemachtigd. In de Wet tijdelijk huisverbod die vanaf genoemde datum in werking treedt, is een belangrijke rol weggelegd voor de burgemeester als verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid. De burgemeester heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid de bevoegdheid tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod te mandateren aan de Hulpofficier van Justitie. Hij blijft wel verantwoordelijk voor de opgelegde verboden. De ambtenaar Openbare orde en veiligheid van de gemeente heeft de regie over de uitvoering van taken die uit deze wet voortvloeien.

De Wet tijdelijk huisverbod maakt het mogelijk een huisverbod van in principe 10 dagen op te leggen aan iemand van wie een (ernstige) dreiging van huiselijk geweld uitgaat. De 'uithuise' mag gedurende die periode zijn woning niet betreden en ook geen contact opnemen met zijn huisgenoten (echtgeno(o)t (e), partner of kinderen). Doel van het huisverbod is in de gegeven noodsituatie escalatie te voorkomen en hulp te bieden. Dit vergroot de veiligheid van de slachtoffers van huiselijk geweld. Het preventief huisverbod vormt een aanvulling op de mogelijkheden die er in het strafrechtelijk traject zijn om in geval van huiselijk geweld een huisverbod op te leggen.

Via politie
In Den Helder wordt vanaf januari de hulpofficier door de politie naar een huisadres geroepen waar sprake is van (dreigend) huiselijk geweld. Wordt dat geweld veroorzaakt door een meerderjarig iemand die daar woont, dan kan diegene een huisverbod opgelegd krijgen. De burgemeester moet daarvan direct op de hoogte worden gesteld. Een tijdelijk huisverbod geldt voor maximaal 10 dagen. Verlening met 18 dagen tot maximaal 28 dagen is mogelijk. De bevoegdheid tot het intrekken of verlengen van het tijdelijke verbod blijft bij de burgemeester. Intrekking gebeurt als een uithuise hulpverlening heeft geaccepteerd of als de dreiging is verdwenen. Naar verwachting gaat het in Den Helder om 33 gevallen per jaar.