Gemeente Breda

Bredase vastgoedmarktmonitor nog gematigd positief

Klik hier voor vergroting.

De vastgoedmarktmonitor 2008 laat, evenals de monitor van 2007 in het algemeen een positief beeld zien van de Bredase vastgoedmarkt. De gunstige economische ontwikkelingen van de laatste jaren hebben een stimulerende invloed gehad op de vraag naar commercieel vastgoed in Breda. West-Brabant, en in het bijzonder de gemeente Breda, wordt steeds meer ontdekt als locatie voor verkoop- en hoofdkantoren.

Grote nieuwe kantoorgebruikers zijn o.a. GE Commercial Finance en de Beneluxkantoren van Scania en Chevrolet. Overigens wordt Breda daarbij geconfronteerd met een mismatch tussen vraag en aanbod; ondanks een aantrekkende markt staat tegelijkertijd veel commercieel vastgoed (langdurig) leeg. Opvallend daarbij is dat het niet alleen om oude panden gaat, maar dat ook nieuwe (kantoor)panden al langer dan twee jaar niet in gebruik zijn. De komende periode zal ook de Bredase vastgoedmarkt niet ontkomen aan de gevolgen van de onzekere internationale economische ontwikkelingen. De gevolgen van de onzekerheid op de financiële markten en het dalende consumenten- en producentenvertrouwen zijn inmiddels al voelbaar op de diverse deelsegmenten zoals bijvoorbeeld dalende verkoop van woningen, minder consumentenbestedingen.

Woningmarkt blijft krap
Niet alleen is Breda aantrekkelijk voor ondernemers, ook als woonstad is de stad attractief, wat leidt tot hoge vraagprijzen en korte looptijden. In 2007 stijgen de huizenprijzen net als in voorgaande jaren bovengemiddeld en behoren tot de hoogste van de steden in Nederland. Voor starters wordt het dan ook steeds moeilijker om toe te treden tot de koopmarkt. Wel vlakt in 2008 de stijging van de huizenprijzen af en loopt de termijn dat huizen te koop staan op. Echter, de koopmarkt blijft een krap segment van de woningmarkt.

Kantorenmarkt en bedrijfsruimten: ruim met tekorten op deelsegmenten Ondanks de aantrekkende opname van kantoor- en bedrijfsruimten het afgelopen jaar, blijft de vastgoedmarkt een vragersmarkt. Daarbij valt wel op dat het aanbod aan kantoorruimte relatief een stuk groter is dan het tamelijk krappe aanbod aan direct uitgeefbare bedrijfsruimte. Door het nog beschikbare aanbod staan de wensen en behoeften van de gebruikers centraal. Vaak worden door aanbieders extra incentives gegeven (bijvoorbeeld een huurvrije periode), om het aangeboden vastgoed voor gebruikers aantrekkelijker te maken. Aanbieders van vastgoed worden steeds vaker geconfronteerd met potentiële gebruikers die snel de beschikking willen hebben over het vastgoed, het liefst op maat gesneden, waarbij hoge eisen worden gesteld aan bereikbaarheid, ligging en representativiteit van het pand. In deze markt wordt het steeds moeilijker om gebruikt vastgoed af te zetten en worden ook de eisen die de markt aan nieuw vastgoed stelt groter.

Winkelmarkt: krap
Op de winkelmarkt hebben zich het afgelopen jaar weinig nieuwe ontwikkelingen voorgedaan. Breda is een attractieve winkelstad met een sterke (regionale) aantrekkingskracht. De huurprijzen zijn in 2007 verder toegenomen, terwijl de leegstand tot de laagste behoort van de grote steden in Nederland. Voor de winkelmarkt geldt ook dat de markt blijvend krap is en dat er zeker op de A1-locaties nauwelijks leegstand is. Dat neemt niet weg dat nieuwe uitbreidingslocaties voor nieuwe dynamiek en koopkrachtverschuivingen kunnen leiden.

Toenemende vraag naar kleinschalig vastgoed
De laatste jaren is het aantal bedrijven in Breda flink toegenomen. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat steeds meer werknemers kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Vanuit deze nieuwe bedrijven is veel vraag naar kleinschalig vastgoed. De dynamiek in de vastgoedmarkt wordt bovendien in grote mate bepaald door deze kleine gebruikers. Het aanbod van kleinere panden is echter beperkt en bevindt zich vaak aan de onderkant van de vastgoedmarkt.

Kredietctrisis
Banken en financiers zijn afwachtend en kritisch wanneer het gaat om de financiering van nieuwbouwprojecten, zowel op de woningmarkt als het commercieel vastgoed. Daarnaast kan ook de toenemende terughoudendheid van banken bij het verstrekken van hypotheken en leningen en de oplopende rente een rechtstreekse invloed hebben op de woningmarkt. En het lage consumenten- en producentenvertrouwen gaat zeker een rol spelen bij het nemen van verhuisbeslissingen of de aankoop van vastgoed. Vooralsnog lijkt de Bredase economie voldoende solide om een aantal minder gunstige ontwikkelingen op te vangen. Uit een consultatie van Bredase makelaars in september is naar voren gekomen dat zij het algemeen sentiment van de Bredase vastgoedmarkt als gematigd positief karakteriseren. Positief zijn ook de uitkomsten van een recente peiling van BZW die laat zien dat de gevolgen van de kredietcrisis voor Brabantse ondernemers vooralsnog mee lijken te vallen. Overigens lijkt die stemming nu wat minder positief te worden als gevolg van de recente economische ontwikkelingen.

De Vastgoedmarktmonitor 2008 is te raadplegen of te downloaden op de internetsite van de gemeente (www.breda.nl) via Actueel en persberichten.

Breda,12 december 2008

Vastgoedmarkt monitor Breda 2008