Universiteit Leiden

Mineke Schipper krijgt koninklijke onderscheiding

Mineke Schipper, hoogleraar Interculturele literatuurwetenschap, is op vrijdag 12 december benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding na afloop van haar afscheidscollege `Na ons de zondvloed '.

Beeld van Europa
Schipper was de eerste hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap in Nederland en heeft de afgelopen twintig een inspirerende rol gespeeld. Ze studeerde Franse taal- en letterkunde alsmede filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en literatuurwetenschap in Utrecht. Daar studeerde ze cum laude af. In haar proefschrift Le Blanc et l'Occident au miroir du roman africain (1973) onderzocht ze het beeld van Europeanen en het westen zoals dat in romans van Afrikaanse auteurs naar voren kwam. Het bleek in het westen een ware eye-opener.

Gasthoogleraarschappen
Schipper was een aantal jaren verbonden aan de Université Libre du Congo en bezette, nadat ze aan de Vrije Universiteit hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap was geworden, diverse gasthoogleraarschappen aan Afrikaanse universiteiten, onder meer in Nigera, Zimbabwe, Kenia, Zuid-Afrika en Burkina Faso. Ze was de eerste in Nederland die systematisch onderzoek deed naar Afrikaanse mondelinge en geschreven literatuur. Onlangs is Schipper voor de tweede keer geselecteerd door de wetenschapscommissie van het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences); de verkozen onderzoekers kunnen zich een jaar lang aan hun onderzoek wijden.

Samenwerking
In Leiden was Schipper, naast haar hoogleraarschap in Amsterdam, aanvankelijk universitair hoofddocent maar in 1993 werd ze hier full time hoogleraar. Geleidelijk verlegde ze haar onderzoek naar de vergelijking van orale tradities met geschreven literatuur. Schipper was altijd uit op samenwerking. Ze nodigde veel buitenlandse onderzoekers uit om naar Leiden te komen en haalde ook binnen de faculteit de banden aan, onder meer met de westerse letteren. Schipper bezette diverse (bestuursfuncties) in internationale organisaties.

China
In 1999 nam haar oriëntatie een nieuwe wending: ze kreeg een ereprofessoraat aan de universiteit Van Chengu (Sichuan Provincie) in China. Dat voerde haar nadien meerdere malen naar China waar ze zich met Chinese collega's verdiepte in Chinese epen en heldenverhalen. Nog vorig jaar verwierf ze subsidie voor een nieuw gemeenschappelijk onderzoek naar scheppingsverhalen van Han en minderheidsculturen in China. Ze is gevraagd om na haar emeritaat gasthoogleraar in Shenzhen te worden.

Plattelandsvrouwen
Schipper heeft talloze lezingen gehouden, niet alleen voor een academisch publiek maar ook voor Nederlandse plattelandsvrouwen in de RAI, beleidsmakers in Den Haag, een Joods publiek in een synagoge in Leiden, moslims in een moskee in Nairobi en aan een cultuurinstituut in Phnom Penh. Dat ze zich open stelde voor een breed publiek, blijkt ook uit het feit dat ze tal van radioprogramma maakte voor Radio Nederland Wereldomroep, de Vara en de NRCV en, naast haar wetenschappelijke publicaties, veel artikelen over Afrikaanse literatuur en kunst publiceerde in dag- en weekbladen.

Vrijheid van meningsuiting
Op uitnodiging van minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking was Schipper zes jaar lid van de Raad van Advies voor Wetenschappelijk Onderzoek en Ontwikkelingssamenwerking (RAWOO). Verder spande ze zich jarenlang in voorde vrijheid van meningsuiting door functies te bekleden binnen PEN (afkorting van Poets Essayists Novelists), een organisatie die zich inzet voor schrijvers die in hun werk worden beknot.

Haar bekendste boek tot dusver is Never Marry a Woman with Big Feet (2004).

16 december 2008/CH)

12/12/2008