Ingezonden persbericht


Eerste Neanderthaler-kampement in Drenthe ontdekt

Het Drents Museum in Assen stelt komende maand vuurstenen voorwerpen ten toon die afkomstig zijn van een nieuw ontdekt
Neanderthaler-kampement in Noord-Drenthe. De ontdekking is het gevolg van een onderzoek van het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Drents Museum.
Tussen circa 130.000 en 35.000 jaar geleden verbleven in Noord-Nederland met enige regelmaat Neanderthalers die er op groot wild jaagden. Vondsten van vuistbijlen en andere gereedschappen tonen hun aanwezigheid aan, maar tot nog toe was er alleen sprake van enkele losse vondsten of hooguit een paar vondsten die bij elkaar werden gevonden. Aanwijzingen voor een groter kampement ontbraken tot dusver echter. Door de ontdekking van een grotere hoeveelheid Neanderthaler-werktuigen in noordelijk Drenthe is daar sinds kort verandering in gekomen.

Tijdens een onderzoek werden in februari 2007 binnen een kort tijdsbestek op een akker in de omgeving van Assen drie artefacten van de Neanderthaler opgeraapt. Daaronder een fraaie vuistbijl, een van de meest karakteristieke werktuigen van de Neanderthaler. Het betreft een complete min of meer hartvormige vuistbijl, een type dat kenmerkend is voor de periode tussen circa 80.000 en 55.000 jaar geleden.

De vindplaats is ondertussen meerdere keren bezocht met als resultaat zeventien door de Neanderthaler bewerkte vuurstenen, waaronder de al eerder genoemde hartvormige vuistbijl, een fragment van een andere vuistbijl, enkele andere werktuigen en afval van vuursteenbewerking. Een vindplaats bij Mander in Overijssel was tot voor kort het enige grotere kampement uit het Midden-Paleolithicum, de periode van de Neanderthaler, dat we boven de grote rivieren kenden.

Deze unieke ontdekking is het gevolg van systematisch onderzoek naar de Neanderthalerbewoning van Noord-Nederland, waarbij de nadruk ligt op het Drents-Friese keileemplateau. Het onderzoek omvat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en het noordelijke deel van Overijssel. Dit project, dat onder leiding staat van het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Drents Museum te Assen, bestaat uit een inventarisatie van reeds bekende vondsten en onderzoek in het veld waarbij het zoeken naar nieuwe voorwerpen uit de Neanderthalertijd centraal staat.

Met medewerking van een groot aantal archeologie studenten uit Groningen en Leiden, en met amateur-archeologen van o.m. de Drents Prehistorische Vereniging en de Werkgroep Archeologie Steenwijk is in de afgelopen anderhalf jaar een aantal bekende vindplaatsen afgezocht. Tevens werden veldverkenningen uitgevoerd op plaatsen waar tot nu toe niets is gevonden, maar die landschappelijk gezien goede kansen op nieuwe ontdekkingen bieden. Afgezien van het nieuw ontdekte kampement zijn op andere plaatsen in Drenthe en Overijssel ook artefacten van de Neanderthaler gevonden. In de afgelopen anderhalf jaar dat het project loopt werden twintig artefacten met een middenpaleolithische ouderdom gevonden. Dat is maar liefst dertig procent van het totaal dat er sinds het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw voor de dag kwam.

De tot nog toe ontdekte voorwerpen zullen van 13 december 2008 tot 9 januari 2009 in het Drents Museum tentoongesteld worden. Half december 2008 verschijnt een artikel over de vindplaats in het tijdschrift Paleo-Aktueel, het jaarboek van het Groninger Instituut voor Archeologie.

Noot voor redacties: