Gemeente Apeldoorn
Schriftelijke vragen van de D66 fractie aan het college van B&W op grond van artikel 34 van het Reglement van Orde inzake de benchmarks cultuuraanbod voor de gemeente Apeldoorn.

Apeldoorn, 11 december 2008,

Geacht College,

Onlangs is de vierde GSO-monitor (GSO: Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid) uitgebracht. Daarin worden de grote Gelderse steden op diverse gebieden met elkaar, en de benchmarks, vergeleken.

Op een groot aantal fronten scoort Apeldoorn uitstekend; op het gebied van leefbaarheid zit Apeldoorn bijvoorbeeld in de Gelderse top. Een voorzieningengebied waar Apeldoorn volgens het rapport en de fractie van D66 echter duidelijk steken laat vallen, is op het gebied van cultuur.

In de herijking van het Strategisch Kader is zorg geuit over het achterblijvende cultuuraanbod in Apeldoorn. Volgens de herijking is 'het aanbod van culturele voorstellingen ondanks de investeringen maar weinig toegenomen'. Daarnaast blijkt uit de Meerjaren Programma Begroting (2008-2010) dat de Apeldoornse burger het Apeldoornse cultuuraanbod in 2007 slechts met een 6,5 weet te waarderen.

De Cultuurvisie (2004-2014) laat helaas hetzelfde beeld zien: 'Apeldoorn ontbeert een podiumkunstinstelling van formaat. Wel weet zij een goed en uitgebreid cultuuraanbod op waarde te schatten". . "Zij biedt werkgelegenheid, zijn een bron van cultureel ondernemerschap, jagen nieuwe initiatieven aan en dragen in belangrijke mate bij aan statuur, beeldvorming en cultureel imago van de stad".

Bovengenoemde dossiers geven volgens D66 duidelijk de intentie van de gemeente Apeldoorn weer om het cultuuraanbod actief te vergroten. Deze uitbreiding heeft zowel in de herijking van het Strategisch Kader als in de cultuurvisie prioriteit gekregen, en de teleurstellende waardering van de burger, zoals weergegeven in de MPB, roept op tot maatregelen.

Helaas blijkt uit de GSO-monitor dat de gewenste inhaalslag allerminst ingezet is. Apeldoorn loopt nog steeds achter op andere grote Gelderse steden, en vertoont grote achterstand op haar eigen benchmark. Dat eerste, de achterstand ten opzichte van andere Gelderse steden, blijkt uit onderstaande grafiek. Het aantal uitvoeringen van podiumkunsten per 1000 inwoners wordt in het rapport gezien als graadmeter voor het cultuuraanbod.

Uit de grafiek komt naar voren dat Apeldoorn alleen Ede achter zich laat als het gaat om de omvang van het cultuuraanbod. Alle overige Gelderse steden lopen ruim voor, met Arnhem als absolute koploper met een cultuuraanbod dat om en nabij vier keer zo groot is als het Apeldoornse cultuuraanbod.

De bewering dat Apeldoorn achterloopt op haar eigen benchmark, wordt gestaafd door onderstaande grafiek.

Ook hieruit valt op te maken dat Apeldoorn haar eigen doelstellingen niet haalt, aangezien de Apeldoornse prestatie slechts een derde van de benchmark bedraagt. D66 Apeldoorn vindt deze beide ontwikkelingen teleurstellend. D66 vindt cultuur een belangrijk element in de samenleving, en wij vinden dat de geconstateerde ontwikkeling moeilijk te rijmen is met zowel onze eigen visie als met de bestaande benchmark. De achterstanden op beide gebieden bij het aantal uitvoeringen van podiumkunsten als graadmeter voor het Apeldoornse cultuuraanbod zijn voor ons voldoende aanleiding geweest tot de volgende vragen:

1. Ondersteunt het college het beeld dat het rapport laat zien, waarbij Apeldoorn op het gebied van het cultuuraanbod achterblijft bij zowel andere Gelderse steden als bij haar eigen benchmark?
a. Zo nee; waarom niet?
b. Zo ja, wat is volgens het college de oorzaak van deze achterstand en het beeld dat de ontwikkelingen achterblijven?

2. Deelt het college, gezien de cijfers, de mening van D66 dat het nodig is een inhaalslag te maken en het cultuuraanbod te vergroten?
a. Zo ja, kan het college dan concrete voorbeelden gegeven stappen die gezet zijn/het college wil zetten om dit te verbeteren?
b. Zo nee, waarom niet?

Paula Donswijk-Bot
D66 Apeldoorn

-----------------------
De benchmark is licht weergegeven, het behaalde resultaat is donker weergegeven.

---- --