Ingezonden persbericht

Nieuwe Hollandse Waterlinie blij met 70 miljoen van Rijk en provincies

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is verheugd met 35 miljoen euro die de ministerraad vrijdag aan de Linie heeft toegekend. De provincies Utrecht en Gelderland verdubbelen deze bijdrage waarmee in totaal 70 miljoen euro inzetbaar is voor de Waterlinie. Deze beslissing is een uitvloeisel van de afspraken die Rijk en provincies maakten begin dit jaar in het Pact van Rijnauwen. Hierin spraken de partijen af de Linie als uniek onderdeel van de Nederlandse cultuurgeschiedenis voor toekomstige generaties herkenbaar en beleefbaar te maken en nieuwe maatschappelijke functies te geven.

"Met dit geld wordt een goede stap gemaakt om samen volop aan de slag te gaan met een aantal projecten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de Linie. Forten worden opgeknapt en krijgen een nieuwe functie, zoals een publiekscentrum, aldus minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en coördinerend minister voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En ik ben ook enthousiast over de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarmee kunnen recreanten uit Utrecht en omgeving vlak langs de karakteristieke Plofsluis fietsen."

"Dit is een prachtige mijlpaal", reageert Ed d'Hondt, voorzitter van de Nationale Commissie Nieuwe Hollandse Waterlinie, op de toekenning van de ministerraad. "Het geeft de uitvoering van projecten een geweldige impuls. Door te investeren in deze projecten vergroten we de kwaliteit van het totale landschap. En dat versterkt de noodzaak en het besef om zorgvuldig met dat landschap om te gaan." Hij voegt daaraan toe: "Om de afspraken uit het Pact van Rijnauwen helemaal in te vullen moet nog wel meer gebeuren", meent d'Hondt. "We gaan dus ook door om daar aanvullende financiering voor te vinden."

Utrecht en Gelderland

In de provincie Utrecht wordt een groot deel van de toegekende miljoenen gebruikt voor de forten Vechten, 't Hemeltje en de Lunetten. De forten ondergaan een restauratie en worden aangepast en ingericht voor duurzaam gebruik, waardoor deze gebouwen binnen de Linie een nieuwe maatschappelijke en economische functie krijgen. Fort Vechten wordt als publieksfort ook het nationaal linie-informatiecentrum. Ook kan de aanleg starten van een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij de zo kenmerkende Plofsluis in Nieuwegein voor de recreatieve ontsluiting van dit gebied.

In de provincie Gelderland profiteren de forten Asperen, Nieuwe Steeg en Vuren van het rijksgeld. Fort bij de Nieuwe Steeg is een voorbeeld van het geven van een nieuwe functie aan objecten binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier wordt het GeoFort gevestigd, een educatieve attractie gericht op cartografie, navigatie en geosimulaties. De opening hiervan staat gepland voor 2011. Ook wordt in de Diefdijk geïnvesteerd. Bij de versterking van deze dijk, in 2010, kan met het geld nu rekening worden gehouden met het kenmerkende linielandschap.

Pact van Rijnauwen
In het Pact van Rijnauwen staan afspraken over het programma, de bestuurlijke samenwerking en de uitvoering. Daarmee vormen de 150 projecten een realistisch en uitvoerbaar programma De partijen (provincies en het Rijk) denken het benodigde geld voor deze projecten bij elkaar te kunnen brengen. De 70 miljoen euro die nu is toegekend, is een substantiële bijdrage voor het programma.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 elementen (o.a. vele kazematten, sluizen en groepsschuilplaatsen). In 1999 werd het gebied aangewezen als Nationaal Project. (zie ook www.hollandsewaterlinie.nl)