Gemeente Dordrecht

EFRO-subsidie voor Ecoshape
EcoShape: waterbouw met de krachten van de natuur

Het nog jonge kennisinstituut EcoShape en de gemeente Dordrecht hebben met succes een beroep gedaan op EFRO-subsidie voor het innovatieprogramma Building with Nature. EcoShape is een initiatief van de twee baggerbedrijven Boskalis en Van Oord. Inmiddels hebben zich al zestien andere partijen uit de waterbouwsector, wetenschap en overheid erbij aangesloten.

EcoShape gaat kennis ontwikkelen voor een duurzame inrichting van kust-, delta- en riviergebieden. Niet langer alleen defensief dammen opwerpen tegen natuurkrachten, maar meer bouwen met de natuur. Dat biedt perspectief om de belangen van economie en ecologie te verenigen.

Ecodynamisch ontwerpen
De aanleiding voor de oprichting van EcoShape was dat grote infrastructurele werken, zoals de Tweede Maasvlakte en de Westerschelde Container Terminal komen moeizaam van de grond komen,' volgens Jan van de Meene, programmamanager namens Boskalis. Een oorzaak daarvan zijn de ingewikkelde milieuregels. De regels zijn niet altijd eenduidig en daardoor laten ze ruimte voor juridische haarkloverij. De baggeraars willen samen met hun partner s proberen deze structurele impasse te doorbreken. Ze vinden het tijd voor een kennissprong. Ecologie en waterbouw hoeven elkaar niet uit te sluiten. Er moeten nu modellen ontwikkeld worden voor ecodynamisch ontwerpen met behulp van natuurkrachten.

De financiering van 27 miljoen euro voor EcoShape wordt gedeeld door de overheid en de private partijen. Daarbovenop komt nu een bedrag van 1,2 miljoen euro aan EFRO-gelden. Deze subsidie wordt onder meer ingezet voor de huisvesting. Dordrecht is als vestigingsplaats gekozen omdat in deze regio de baggerindustrie en veel toeleveranciers zijn gevestigd. In het nieuwe pand worden bijvoorbeeld workshops en ateliers gehouden waaraan experts van de participanten kunnen deelnemen. De thema's worden ontleend aan actuele vraagstukken op het gebied van waterbeheer en kustverdediging. EcoShape moet een broedplaats worden van nieuwe ideeën en werkbare oplossingen.

Wethouder Ferdinand van den Oever van de gemeente Dordrecht geeft aan dat de vestiging van Ecoshape in Dordrecht een versterking en nieuwe impuls geeft voor het maritieme cluster in Dordrecht.

Met dit topinstituut kan Nederland de reputatie als waterbouwland verder versterken. De vraagstukken die in Nederland spelen zijn elders in de wereld net zo actueel, zeker gezien de klimaatverandering en zeespiegelstijging.'

Meer informatie over EcoShape is te vinden op www.ecoshape.nl.