International Film Festival Rotterdam
Nanouk Leopold, Guy Maddin en Carlos Reygadas maken films voor grote buitenschermen

Het International Film Festival Rotterdam heeft drie internationaal gerenommeerde regisseurs bereid gevonden films te maken die tijdens de komende editie in wereldpremière gaan: Nanouk Leopold (Nederland), Guy Maddin (Canada) en Carlos Reygadas (Mexico). De films worden speciaal vervaardigd om supergroot op drie gevels van Rotterdams gebouwen geprojecteerd te worden.

Size Matters, een van de thematische programma's binnen de hoofdsectie Signals van het komende festival, richt zich op het verschijnsel van de overal opduikende beeldschermen: van de bioscopen, televisies en mobiele telefoons tot schermen in winkels, vliegtuigen en treinen. In het project 'Urban Screens', onderdeel van Size Matters, staan schermen in de publieke ruimte centraal. De content van deze schermen blijft vaak beperkt tot reclame, informatie of lichtontwerpen. 'Urban Screens' toont wat filmmakers kunnen bijdragen aan dergelijke schermen in een omgeving van overweldigende hedendaagse architectuur.

Nanouk Leopold zal in dit project samenwerken met beeldend kunstenaar Daan Emmen, met wie zij het Beeldcollectief Leopold Emmen vormt. Leopold, geboren in Rotterdam, debuteerde in 2001 met haar speelfilm Iles Flottantes in de VPRO Tiger Awards Competitie. Inmiddels is ze een regelmatige gast van internationale festivals; haar speelfilms Guernsey en Wolfsbergen gingen respectievelijk in première in Cannes en Berlijn.

Guy Maddin werkt in dit project samen met Isabella Rossellini, de betoverende ster-met-glazen-benen uit zijn speelfilm The Saddest Music in the World. Maddin was regelmatig gast van het filmfestival Rotterdam en presenteerde daar in 2003, als onderdeel van zijn retrospectief programma, de spraakmakende video-installatie Cowards Bend the Knee.

Carlos Reygadas werd bekend met zijn buitengewone speelfilmdebuut Japón dat na vertoning op het IFFR werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Sindsdien shockeerde hij zijn publiek met Batalla en el cielo (Battle in Heaven) en ontroerde hij met zijn recentste film Stellet Licht (Still Light) die in Cannes de Juryprijs 2007 won.

De drie films zijn speciaal gemaakt om te worden vertoond op het gebouw van Nationale-Nederlanden aan het Weena en op het gebouw van Robeco aan de Coolsingel. Een derde locatie zal nog bekend gemaakt worden.

De films, geproduceerd door Illuminations Films, Londen gaan op 21 januari 2009 in première tijdens de openingsavond van het 38e International Film Festival Rotterdam.

Het project is mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en Nationale-Nederlanden.

Size Matters omvat naast 'Urban Screens' tevens de groepsexpositie 'Aspect Ratio', te zien in TENT. van 22 januari tot en met 8 maart 2009. 'Aspect Ratio' brengt mediakunst en kunstinstallaties in verband met de menselijke factor in een almaar uitdijend technologisch universum. De expositie is samengesteld uit werken van Ken Jacobs, Simon Starling, Roy Arden, Louise Decordier, Carlo Zanni, Morgan Fisher, Joachim Koester en Jodi. Het sleutelwerk is Ray en Charles Eams' korte film Powers of Ten uit 1977.

Voor meer informatie, zie www.filmfestivalrotterdam.com

Noot aan de redactie,

International Film Festival Rotterdam