Ingezonden persbericht

Persbericht

Sojaproducten: belangrijke rol bij gewichtscontrole en obesitas

Tokio, 12 december 2008. - Dr. Clare Lawton en Dr. Louise Dye (VK) onderzochten de rol van soja op het hongergevoel. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de consumptie van sojaproducten het gevoel van verzadiging verhoogt en de daaropvolgende inname van voedsel verlaagt met bijna 200 kcal/dag. Dit onderstreept de rol van soja bij het beheersen van het gewicht en obesitas.

Deze resultaten maakte Dr. Louise Dye, onderzoeker van de Human Appetite Research Unit aan de Universiteit van Leeds (VK), bekend tijdens het 8e Internationale Symposium over Soja en Gezondheid, dat plaatsvond in Tokio van 9 tot 12 november.

Eiwitten zijn de meest verzadigende van de drie macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten). Met dit onderzoek wilde men achterhalen of soja-eiwitten een groter effect hebben dan andere bronnen van eiwitten.

Twintig gezonde mannen namen deel aan het cross-overonderzoek. Op de eerste testdag kreeg de ene helft van de groep een ontbijt en lunch op basis van soja-eiwitten (geleverd door Alpro). De anderen kregen een ontbijt en lunch met andere eiwitten voorgeschoteld. Deze maaltijden waren identiek qua uitzicht, gewicht, hoeveelheid en samenstelling van de macronutriënten. Zowel de maaltijden met soja-eiwitten als die met andere eiwitten werden sterk geapprecieerd. Tijdens het avondeten mochten de deelnemers van een buffet zoveel eten als ze wilden. Na een week werden de groepen omgewisseld, zodat de mannen die de andere eiwitten hadden gekregen, nu de soja-eiwitten kregen en vice versa.

Tijdens beide testdagen vulden de deelnemers vragenlijsten in, zodat de onderzoekers konden achterhalen wat de belangrijkste motivatie was om te eten (hongergevoel, zin om te eten, voldaan gevoel). Uit deze metingen bleek dat het ontbijt en de lunch op basis van soja-eiwitten meer verzadigend waren dan die met de andere eiwitten. Volgens de onderzoekers is dit effect waarschijnlijk te danken aan de soja-eiwitten en aan het feit dat sojavoedingsmiddelen op basis van de hele sojaboon van nature meer vezels bevatten. De onderzoekers merkten bovendien een duidelijk remmend effect van de sojavoeding op de ingenomen hoeveelheid voedsel bij het avondbuffet. De sojagroep nam tijdens het avondeten 172 kcal minder in dan de niet-sojagroep.

"Deze resultaten tonen aan dat soja-voedingsmiddelen een cruciaal onderdeel kunnen zijn van een gezonde en evenwichtige voeding," aldus Dr. Louise Dye. "Meer nog, voeding op basis van soja kan een belangrijke speler zijn in de strijd tegen obesitas," besluit Dye.

Bron: onderzoek voorgesteld door Dr. Louise Dye tijdens het 8e Internationale Symposium over Soja en Gezondheid, 9 november, Tokio.

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Alpro Soja Nederland BV, Jose Nollen, diëtist Science and Nutrition Department tel. 076-596 70 70,
e-mail: Jose.nollen@alpro.be