In aanvulling op ons vorige bericht willen we u nog melden dat de genoemde protestactie a.s. vrijdag vanaf 13.45 gehouden zal worden bij de Wierde in Oude Haske, De Dolten 11, postcode: 8465 SB

P E R S B E R I C H T

Protest bij aandeelhoudersvergadering Omrin

Aanstaande vrijdag 12 december zal er geprotesteerd worden in Oude Haske tegen de afvaloven in Harlingen. Dit gebeurt voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van Omrin die daar dan gehouden wordt. De stichting afvaloven Nee en andere tegenstanders zullen de aandeelhouders waarschuwen voor de grote risico's van de afvaloven. Volgens de tegenstanders is de oven niet nodig, wordt de oven te duur en is er een te groot risico voor de volksgezondheid.

Wederom wordt er geprotesteerd tegen de komst van een afvaloven in Harlingen. In een al tweeënhalf jarige strijd wordt er nog net zo fel actie gevoerd als in het begin. Tegenstanders geven niet op, overtuigd als men is over het in hun ogen slechte plan. "We hebben opnieuw een eigen REC-nieuwsbrief (zie bijlage) gemaakt en naar de aandeelhouders gestuurd." aldus Gillissen van de actiegroep. "We wijzen de gemeenten in die brief nog maar weer eens op de risico's van een afvaloven in Friesland. Want Friesland is veel te klein is voor een eigen afvaloven. We hebben berekend dat er maar 87.000 ton Fries afval in de REC terecht komt. Er zal maar liefst 141.000 ton brandbaar afval van buiten Friesland naar Harlingen versleept gaan worden. En dan te bedenken dat de Friese gemeenten niet willen dat er gesleept wordt met afval! Het is maar wie je voor de gek houdt."

Kort geleden heeft Omrin een samenwerkingsverband met VVWNG uit Groningen aangegaan. Omrin heeft in een persbericht aangegeven dat het afval bedoeld is om de afvalportefeuille te optimaliseren. Maar volgens de stichting is er nog helemaal geen overeenkomst gesloten om het afval ook daadwerkelijk te verwerken. "Wij hebben inmiddels zo'n groot netwerk opgebouwd en beschikken over zoveel bronnen dat wij weten dat er nog helemaal geen overeenkomst is om het afval ook daadwerkelijk in Harlingen te verwerken. Dit is wederom misleidende informatie die Omrin verstrekt." Over de bron wil Gillissen geen woord kwijt. "Naar mijn weten hebben we inmiddels een voldoende betrouwbare naam opgebouwd en vertellen we geen onzin. In ieder geval is het geenszins de bedoeling dat we onzin vertellen."

Veel van de informatie van de stichting komt ook uit onderschepte informatie van Omrin die ze geheim probeerden te houden. Zo kreeg de stichting het rapport van PricewaterhouseCoopers te pakken waarin de aandeelhouders gewezen werden op een mogelijk tekort aan afval. "Je moet er niet gek van opkijken dat als de REC operationeel is, er een tekort aan afval is. Amsterdam houdt zelfs al rekening met een overschot in 2011!" aldus Gillissen.

De aandeelhouders worden ook gewezen op het grote prijsverschil in de afvaltarieven. De Friese gemeenten zijn duurder uit dan gemeenten van buiten Friesland. "Ook dit is te gek voor woorden." meldt de woordvoerder. "De Friese gemeenten betalen nu E 131,50 per ton aan verwerkingskosten bij Omrin. Gemeenten van de Noord-West Veluwe, waar Omrin ook het afval voor verwerkt, betalen maar E 88,27 per ton. Ga dat maar eens met droge ogen aan de burgers vertellen als wethouder."

De stichting zit niet stil. Alles wordt aangegrepen om het besluit te beïnvloeden. Zo heeft de actiegroep inmiddels gesprekken gevoerd met de Rabobank, een van de mogelijke financiers. "We hebben een gesprek gehad met algemeen directeur Engelse van Rabobank Noord-West Friesland. Engelse liet niet zoveel los, maar benadrukte keer op keer dat hij in het midden liet of de Rabobank wel of geen partij was. Daarmee zegt hij eigenlijk al genoeg. De Rabobank heeft in onze ogen nog geen besluit genomen. Ook krijgen we soortgelijke berichten van Rabobank Utrecht. Inmiddels bemoeit de ethische commissie zich ermee."

Over de financiering wil Gillissen nog wel wat kwijt. "Uit de gesprekken die we met de Rabobank voeren is ons duidelijk geworden dat er eigen vermogen aanwezig moet zijn voordat een bank zich aan een dergelijk risico waagt. Dat is wel logisch ook. Bij een investering van E 140 miljoen zal er E 49 miljoen eigen vermogen tegen over moeten staan. De gemeenten zullen dus garant moeten staan voor dat bedrag. Want de aandeelhouders van Omrin zijn de Friese gemeenten.

Het gekke is dat Omrin de gemeenten in het beslisdocument in 2007 de gemeenten heeft voorgehouden dat de banken bereid zouden zijn om de oven voor 100 % te financieren en dat de gemeenten niet garant hoefden te staan. Nou, bel met een willekeurige bank en je weet dat dit klinkklare onzin is. Geen een bank doet zoiets. Gemeenten lopen gewoon een groot financieel risico. on een groot risico. .s. are onzin is.ten niet dat er 100.en vermogen bt er luit genomen..afvalovenNee. r opgepakt.Nooreen ove"

De vasthoudendheid van de stichting begint zijn vruchten af te werpen. Zo hebben omliggende huisartsen zich ook openlijk tegen de komst van de oven gekeerd. Volgens de huisartsen zijn veel patiënten ongerust over de plannen van Omrin. En de Friese Milieu Federatie heeft onder druk van de aangesloten milieuorganisaties nu ook het verzet weer opgepakt. Omrin meldde in eerdere nieuwsbrieven dat de federatie geen protest aan zou tekenen tegen de komst. Echter, de koepelorganisatie komt daar nu op terug. Aangesloten organisaties zouden reeds excuses hebben ontvangen over de verkeerde inschatting van het probleem door de milieu federatie.

"Ik vind het bijzonder moedig van de Milieu Federatie om zich zo kwetsbaar op te stellen." aldus Gillissen. "Het verdient respect dat deze organisatie openlijk toegeeft een fout gemaakt te hebben. Men doet nu weer volop mee in het protest. De aandeelhouders kunnen nog een voorbeeld nemen aan de Friese Milieu Federatie."

De provincie die nog steeds geen definitieve milieuvergunning heeft afgegeven, blijkt druk doende te zijn met de afronding van dit traject. Maar zodra de vergunning is verleend kan men direct weer aan de slag. Want de stichting afvaloven Nee heeft al aangegeven tegen de vergunning bezwaar aan te zullen tekenen bij de Raad van State. "Wij gaan tot het bittere eind. Zoals Omrin zich met een afvaloven persé zich in de afvalmarkt wil positioneren is niet verantwoordelijk. Er zijn alternatieven, zowel aan de commerciële als aan de overheidsgestuurde kant. Er kan gebruik gemaakt worden van bestaande verbrandingscapaciteit. Als dat gebeurt kan er geïnvesteerd worden in moderne technieken voor recycling en hergebruik. Dat heeft de toekomst. Een afvaloven niet. Dat is nu al ouderwets."