Socialistische Partij

SP en CDA: Verzoeken kwijtschelding altijd behandelen

11-12-2008 * De fracties van SP en CDA vinden dat de gemeente Groningen alle verzoeken om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen moet behandelen. Ook als die verzoeken te laat worden ingeleverd. Dat betekent dat de 'fatale' termijn van drie maanden van tafel moet. Daartoe SP-raadslid Agnes Schlebusch samen met het CDA een initiatiefvoorstel in.

De gemeente Groningen is dit jaar een termijn van drie maanden gaan hanteren voor het indienen van kwijtscheldingsverzoeken. Leveren mensen hun kwijtscheldingsverzoek voor de afvalstoffenheffing en/of hondenbelasting later in, wordt het niet meer in behandeling genomen. Onacceptabel voor SP en CDA. Zij vrezen rechtsongelijkheid en zijn bang dat juist die mensen die zich niet redden met de formulieren de dupe worden.

Ook de Nationale Ombudsman heeft gemeenten opgeroepen kwijtscheldingsverzoeken niet aan een fatale termijn te binden. De Nationale Ombudsman vindt het namelijk een vorm van onbehoorlijk gedrag wanneer verzoeken tot kwijtschelding niet in behandeling worden genomen vanwege het feit dat de termijn voor indiening is verstreken. Met deze uitspraak van de Nationale Ombudsman, kun je op je vingers natellen dat stadjers vaker een beroep zullen gaan doen op de bezwaarprocedure bij onze gemeentelijke Ombudsman en mogelijk zelfs met succes naar de rechter kunnen stappen.

De reden voor het college van Burgemeester en Wethouders om de vraag van de Nationale Ombudsman naast zich neer te leggen is dat de gemeente efficiënter kan opereren met een fatale termijn. Nu zou het te veel tijd en mankracht kosten om alle aanvragen te behandelen van mensen die laat zijn met hun aanvraag. De gemeente zegt echter wel rekening te willen houden met schrijnende gevallen en coulant met termijnoverschrijdingen te zullen omgaan als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. En als er verzachtende omstandigheden zijn, zal de heffing alsnog eventueel kwijtgescholden worden.

In die redenering van de gemeente schuilt het probleem. Want de gemeente voert de maatregel in omwille van efficiency. Efficiency die pas bereikt wordt, als de gemeente verzoeken om kwijtschelding die na de fatale termijn van drie maanden ingeleverd worden niet meer in behandeling hoeft te nemen. Hoe 'weet' de gemeente dan of kwijtschelding geboden is, als de aanvraag niet meer in behandeling wordt genomen?

Zolang dat onduidelijk blijft, vinden de indieners van het initiatiefvoorstel dat het woord 'fatale' uit de gemeentelijk verordening voor kwijtscheldingsverzoeken geschrapt moet worden.