Onderwijsbond CNV


Nieuws

11 december 2008

Belangrijke informatie over salariskorting bij staking

Categorie: Algemeen nieuws, cao voortgezet onderwijs, Actie voortgezet onderwijs

CNV Onderwijs en de AOb verschillen van mening met de VO-raad over de wijze waarop de korting op het salaris moet worden berekend in verband met de staking in het VO. De vakorganisaties baseren zich hierbij op de jurisprudentie en gaan uit van het volgende.

Voor onderwijsondersteunend personeel:
Bij een fulltime betrekking kan het bestuur het salaris van een dag of dagdeel inhouden. Is sprake van een parttime betrekking dan kan het bestuur het salaris inhouden van de werkuren, conform artikel 12.2 lid 6 van de CAO-VO.

Voor onderwijsgevend personeel:
CNVO en AOB stellen zich op het standpunt dat alleen het salaris van niet verrichte ingeroosterde werkzaamheden (lessen en andere werkzaamheden) kan worden ingehouden, conform artikel 12.2 lid 6 van de CAO-VO.

De VO-raad heeft gekozen voor een z.g. `normatieve' benadering. Dit betekent dat iemand met een fulltime dienstverband die één dag staakt voor één dag wordt gekort.
AOb en CNVO trachten duidelijkheid over de wijze van berekening te krijgen via proefprocedures. De komende proefprocedures laten echter onverlet dat in sommige gevallen, ter behoud van recht, formeel bezwaar (in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, Awb) moet worden gemaakt. Dit heeft onder andere te maken met het verschil tussen het bijzonder en het openbaar onderwijs.

Bijzonder onderwijs:
Voor het bijzonder onderwijs geldt dat binnen 5 jaar na de salariskorting een procedure kan worden gestart om dit salaris te vorderen. Gelet op de lange termijn om een vordering aanhangig te maken en de komende proefprocedures, ligt een formele procedure (nog) niet in de rede. De Awb is niet van toepassing. Wel is het, vooruitlopend op een eventuele procedure, van belang dat u uw werkgever wijst op het gebruik van de onjuiste wijze van salariskorting. Dit doet u als u de salarisspecificatie heeft ontvangen waarop uw salaris (verkeerd) gekort wordt. Hiervoor kunt u gebruik maken van onderstaande voorbeeldbrief `Bezwaar salariskorting'.

Openbaar onderwijs:
Voor het openbaar onderwijs geldt dat de salarisspecificatie kan worden gezien als een besluit in de zin van de Awb. Ook een aanzegging dat salaris zal worden ingehouden kan onder voorwaarden worden gezien als een besluit in de zin van de Awb. Tegen elk `besluit' afzonderlijk (dus: tegen aanzegging én specificatie) moet u zo spoedig mogelijk (doch uiterlijk binnen 6 weken na dagtekening van het besluit) schriftelijk bezwaar maken bij uw werkgever. Hiervoor kunt u gebruik maken van onderstaande voorbeeldbrief `Bezwaar salariskorting'.

Het feit dat u bezwaar maakt tegen de wijze waarop de salariskorting door de werkgever wordt toegepast heeft geen effect op de uitbetaling van een stakingsuitkering door CNV Onderwijs, wanneer u daar recht op heeft.

Voorbeeldbrief 'Bezwaar salariskorting'.

Het bestuur van.... (naam school of naam bestuur)............. (Adres) ........................
(Plaats), ....

(datum)

Betreft: BEZWAAR

Geacht bestuur,
Uit de salarisspecificatie/aanzegging van .... (datum/maand) is gebleken dat u salaris inhoudt (of gaat inhouden) wegens deelname door mij aan de staking op.......(datum/data). Een afschrift van de specificatie/aanzegging treft u bijgaand aan.
Uit de specificatie/aanzegging leid ik af dat u voor de berekening van de inhouding uitgaat van de betrekkingsomvang, zijnde de door de VO-raad aanbevolen normatieve benadering.

Volgens mijn vakorganisatie CNV Onderwijs is een dergelijke inhouding onjuist. CNV Onderwijs stelt zich op het standpunt dat alleen het salaris van ingeroosterde lessen en andere ingeroosterde werkzaamheden kan worden ingehouden. Artikel 12.2 lid 6 van de CAO-VO bepaalt namelijk dat de werknemer geen bezoldiging ontvangt over de tijd, gedurende welke hij in strijd met zijn verplichtingen opzettelijk nalaat zijn werkzaamheden te verrichten. Deze bepaling vergt een strikte toepassing. Alleen voor de ingeroosterde werkzaamheden staat vast dat ik in strijd met mijn verplichtingen opzettelijk heb nagelaten mijn werkzaamheden te verrichten.
Volgens CNV Onderwijs blijkt ook uit jurisprudentie van zowel de civiele rechter als de bestuursrechter dat zijn standpunt juist is.

Ik maak bezwaar tegen de door u gehanteerde wijze van inhouding en ik verzoek u om alleen het salaris in te houden ter zake van de niet verrichte ingeroosterde werkzaamheden.

CNV Onderwijs heeft de VO-raad inmiddels gewezen op de onjuistheid van de door haar aanbevolen systematiek. Tussen CNV Onderwijs en VO-raad is afgesproken dat via proefprocedures bij de rechter duidelijkheid in deze kwestie komt. Ik verzoek u dan ook dit bezwaar aan te houden totdat via de proefprocedure(s) duidelijkheid is verkregen omtrent de berekeningsmethodiek. Tevens verzoek ik u om de ontvangst van dit bezwaar bevestigen.

Met vriendelijke groet,

....(Naam en handtekening)

---