NEN


Testen van aanstekers met kinderen

donderdag 11 december 2008, 12:59

De definities van verschillende aanstekers zijn opgenomen in NEN-EN 13869 Aanstekers - Kinderveiligheid voor aanstekers - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden. De Europese Commissie wil dat de norm wordt aangepast.

Gevaarlijke aanstekers
Buiten koud en donker, binnen warm en licht. Huis en haard verwarmen en verlichten we graag tijdens de wintermaanden. We gebruiken aanstekers om waxinelichtjes en kaarsen aan te steken. Aanstekers die niet goed werken zijn gevaarlijk, maar aanstekers die niet op aanstekers lijken ook. Lijkt een aansteker bijvoorbeeld te veel op een stuk speelgoed, dan is het verboden. Het gaat dan om een novelty lighter.

Panels met kinderen voor testen
Producenten van aanstekers in de EU willen verscherping van de definitie, terwijl importeurs van aanstekers een versoepeling van de regels willen. Het verzoek tot aanpassing heeft betrekking op het testen van aanstekers waarbij panels met kinderen worden ingezet. Bij het Europese normalisatie-instituut CEN is daarom mandaat M/427 Child Resistance Requirements for Cigarettes Lighters ingediend, maar het is nog niet duidelijk of en hoe dit door CEN-leden wordt opgepakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Ahles, telefoon (015) 2690 293 of per e-mail merel.ahles@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Consumentenzakenmail (Publicatie)