NEN


Geen last van sieraden

donderdag 11 december 2008, 13:06

Om allergische reacties te voorkomen is het van belang te weten of sieraden voldoen aan de Europese Richtlijn 76/769/EEC. Dat kan worden gecontroleerd met de norm NEN-EN 1811, die een beproevingsmethode geeft voor de afgifte van nikkel van producten die bedoeld zijn om in direct en langdurig contact te komen met de huid.

Edelmetaal
In de decembermaand versieren we niet alleen de kerstboom, maar besteden we ook extra aandacht aan ons uiterlijk. Met sieraden geven we hier een feestelijk tintje aan. Veel sieraden zijn van edelmetaal. Dit is een metaal dat niet of weinig kan worden aangetast door oxidatie zoals goud, platina en zilver.

Allergie bij nikkel
In veel sieraden maar ook in ritssluitingen, muntgeld en polshorloges komt nog nikkel voor. Nikkel is een niet-edelmetaal dat een allergische reactie bij mensen teweeg kan brengen met contact met de huid. Ongeveer 10-20 % van de vrouwen en 1-3 % van de mannen hebben een contactallergie voor nikkel. Vooral in oorbellen komt nog nikkel voor.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Ahres, telefoon (015) 2690 293 of per e-mail merel.ahles@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Consumentenzakenmail (Publicatie)