Groen!


Herstelplan is oplapwerk zonder visie of ambitie

Datum
11/12/2008

Categorie
In Algemeen, Klimaat en energie

Het herstelplan van de regering lijdt onder het gebrek aan coherentie en visie. In plaats van de kans te grijpen om onze economie eindelijk voor te bereiden op de vele uitdagingen die op ons afkomen, wordt opnieuw gekozen voor de oude recepten. Opnieuw missen we hier de kans op een echte groene new deal.

De sociale partners hebben - bij afwezigheid van een sterke regering- hun verantwoordelijkheid genomen. Hun interprofessioneel akkoord stabiliseert de economie. Maar het is aan de regering om die economie een nieuwe drive te geven. "De regering moet ervoor zorgen dat de economische brand die werd geblust, in de toekomst niet terug kan oplaaien. Vandaag bevinden we ons op een kruispunt van 3 crisissen: de economische, de ecologische en de energiecrisis. Dit betekent niet dat we onze kop in het zand moeten steken en wachten tot ze overwaait, maar juist wel dat we langetermijnoplossing geven voor de crisissen van vandaag. Maar jammer genoeg moeten we vaststellen dat de premier deze boodschap nog steeds niet heeft begrepen," aldus Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster. Twee voorbeelden:


- Er werd gekozen voor een lastenverlaging voor bedrijven, zonder een verschuiving van de lasten van arbeid naar die op speculaties en effectisering te overwegen. Nochtans zijn net deze twee beursactiviteiten mee verantwoordelijk voor de financiële crisis. Er is al helemaal geen plan van aanpak van de oorzaken van de bankencrisis. De groenen hadden reeds in oktober een twintigpuntenplan daarond klaar...


- Er is geen sprake van een groene heroriëntering, van ecologische innovate, van aanzwengelen van de hernieuwbare energie. In Duitsland hebben werkgevers, werknemers en overheid een alliantie "Groen-Werk" gesloten om jaarlijks 300.000 huizen te isoleren. Dit levert 200.000 jobs op in de bouw, zorgt ervoor dat er 25 ton CO2 wordt bespaart en dat de energiefacturen van de gezinnen met maar liefst 40% dalen. Dàt is investeren in de toekomst.

De komende 4 tot 10 jaar zijn cruciaal in de aanpak van de mondiale crisissen. Terwijl op internationaal vlak politieke commentatoren, analisten en ook beleidsmakers (Thomas Friedman, De UNEP, Ban Ki Moon) allen aangeven dat het nu hét moment is om om te schakelen naar een duurzame en ecologische economie, talmt deze regering. Ze schotelt ons een plan voor dat, om het met de woorden van regeringspartner Open
-VLD kamerlid Hendrik Daems zelf te zeggen "voor 90% gericht is op de bedrijven". Dit is geen sociaal plan, dit is geen ecologisch plan, dit is oplapwerk. Meyrem Almaci besluit: " Het zal de naam van deze premier Leterme zijn die samen met dit herstelplan de annalen in zal gaan als een mislukking".

Contact: Meyrem Almaci -