Gemeente Heumen

Hoe gezond is de Heumense jeugd?

De lichamelijke gezondheid van de Heumense jeugd is over het algemeen goed en de Heumense jeugd beweegt gemiddeld meer dan leeftijdsgenoten in de regio. Dit zijn twee conclusies uit het jongerenonderzoek Elektronische Monitor en Voorlichting (E-MOVO). Dit onderzoek is gehouden onder 2e en 4e klas leerlingen in het voortgezet onderwijs. In dit onderzoek is er door middel van een vragenlijst op internet bijvoorbeeld gevraagd naar thuissituatie, school, voeding, alcoholgebruik en lichamelijke en geestelijke gezondheid.

beweging
De Heumense jeugd beweegt meer dan in 2003 (het jaar waarin het vorige jongerenonderzoek is gehouden). 82% van de jongeren is lid van een sportvereniging en dat is ook hoger dan gemiddeld in de regio. Het eten van groente en fruit ligt ver af van hetgeen geadviseerd wordt. Minder dan de helft van de jongeren eet dagelijks groente en slechts 34% eet dagelijks fruit. Bij 8% is sprake van overgewicht. Dit cijfer is wel lager dan het regionaal gemiddelde (14%). Verder blijkt uit het onderzoek dat 91% van de Heumense jongeren het thuis goed naar de zin heeft.
Over de school zijn zij iets minder positief. Wel wordt er minder gespijbeld dan in 2003. Verder blijkt uit het onderzoek dat bij 16% van de jongeren (licht tot ernstig) sprake is van psychische ongezondheid. Dit is wel een verbetering ten opzichte van 2003.

alcohol
Ook het alcoholgebruik is gedaald ten opzichte van 2003. Wel geven de jongeren aan dat toch nog 64% van de ouders het goed vindt dat zij drinken of er niets van zeggen. Het aantal jongeren dat rookt (19%) is nagenoeg niet veranderd ten opzichte van 2003. Wel is het aantal jongeren dat softdrugs (hasj of wiet) gebruikt gestegen en boven het regionale gemiddelde uitgekomen. Eén op de vijf jongeren zegt ooit softdrugs te hebben gebruikt en 13% de afgelopen vier weken. Het gebruik van harddrugs (XTC, cocaïne, paddos) ligt op 4,2%. Wat seksuele ervaringen betreft geeft 18% aan al eens met iemand naar bed te zijn geweest. Van deze groep gebruikt ongeveer 30% nooit of soms een condoom. Dit lag in 2003 op 40%. Tot slot geeft één op de tien jongeren (11%) aan dat ze schulden hebben, bij 2% is dit 100 euro of meer.

conclusie
Op diverse onderwerpen zijn er dus positieve ontwikkelingen te zien in vergelijking met vier jaar geleden. Te noemen zijn: alcohol en bijvoorbeeld voeding. Daarnaast geldt voor Heumen dat een groot aantal onderwerpen gunstigere uitkomsten laten zien dan in de gehele regio. Maar niet alles is gunstiger in Heumen: het cannabisgebruik is hoger dan gemiddeld in de regio en het condoomgebruik is lager dan het regionaal gemiddelde. De uitkomsten maken echter ook duidelijk dat er nog op veel terreinen winst te boeken is.

Rapport Heumen (>500 Kb) download Zie het origineel