Korps Landelijke Politiediensten

Alcoholcontrole autosnelwegen: 99,5% nuchter

Nederland - België, 12-12-2008 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met o.a. de Belgische Rijkswacht in de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 december 2008 op meerdere locaties langs de autosnelwegen alcoholcontroles gehouden. In totaal legden 6849 bestuurders een blaastest af. Acht bestuurders zijn aan een bloedonderzoek onderworpen in verband met het gebruik van drugs. Het percentage bestuurders dat geen alcohol had gedronken bedroeg 99,5%.

Vierendertig bestuurders hadden wel teveel alcohol gedronken, waarvan acht beginnende bestuurders. Er zijn zes rijbewijzen ingevorderd. Het hoogst gemeten promillage is 745 ug/l (1,7 promille).

De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2006 vielen er 811 doden in het verkeer. Uit de gegevens van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uit 2005 waren er in ons land door het gebruik van alcohol in het verkeer 115 verkeersdoden te betreuren. Het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van een alcoholongeval wordt geschat op 2600. De maatschappelijke kosten hiervan bedroegen in 2003 ongeveer 2 miljard Euro.

Zwolle A28
Tijdens alcoholcontrole melding van ongeval, veroorzaker was beginnend bestuurder (Pool) met teveel alcohol op en betaalde schikking van 200 Euro. Een Litouwer had teveel alcohol gedronken en reed zonder rijbewijs; Het schikkingsvoorstel van 800 Euro kon hij niet betalen, 10 uur rijverbod en afgehandeld bij Politie Zwolle. Een bestuurder negeerde het stopteken en werd bij de volgende controlepost aangehouden omdat hij wilde keren, de reden was dat hij geen rijbewijs had. Tevens werd op heterdaad iemand betrapt op het zich op illegale wijze ontdoen van huisvuil.

Muiderberg A1
Een rijbewijs ingevorderd ivm snelheidsoverschrijding +50 km/u.

Maastricht A2
Zes personen aangehouden ivm drugsgebruik achter het stuur. 1 ontvreemd voertuig aangetroffen waarvan de verdachte tevens in bezit was van heroïne, niet in bezit van een rijbewijs en hij had nog 20 dagen gevangenisstraf tegoed. Hij is ingesloten. Eenmaal werd een ongeldig verklaard rijbewijs aangetroffen en ook werd een persoon aangetroffen welke nog direct 25 dagen gevangenisstraf moest uitzitten.

Breda A16
Internationale controle op de A16 tussen de Dienst Verkeerspolitie KLPD in samenwerking met de Federale wegpolitie en Gerechtelijke politie van België.
Aan NL-zijde: PV's voor ongeldig rijbewijs, niet voldoen aan inleverplicht rijbewijs, niet voldoen aan bevel of vordering waardoor de verdachte werd aangehouden en ingesloten. Rijden met vervallen Duits tijdelijk kenteken.
Aan B-zijde: 391 blaasproeven. 4x pv rijden onder invloed alcohol, 25 x pv invoer c.q. bezit drugs, 1x aanhouding gesignaleerde voor gevangenisstraf, daarnaast nog 2 aanhoudingen ter zake andere feiten.

Reeuwijk A12
Drie militairen aangehouden welke onder invloed van alcohol hadden gereden, overgedragen aan de Kmar. Twee personen werden weer betrapt op rijden onder invloed terwijl van 1 het rijbewijs was ingevorderd en de ander helemaal geen rijbewijs had. COP Schiphol leverde de hulpofficier van justitie alsmede 8 studenten.