Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 11 december 2008

12 miljoen euro steun voor herontwikkeling Parkstad Limburg

De regio Parkstad Limburg krijgt van het rijk een bijdrage van twaalf miljoen euro om projecten te ondersteunen die de krimp van de bevolking opvangen. Het geld dient om woningen die door het teruglopende aantal inwoners leegstaan te slopen, waarna het gebied een nieuwe invulling krijgt. De BNA houdt zich sinds twee jaar bezig met onderzoek naar het thema krimp en zette een serie ontwerplabs op in verschillende regio's, waaronder Parkstad Limburg. Twee ontwerpteams van architecten en stedenbouwkundigen hebben perspectiefrijke plannen ontwikkeld voor Parkstad. Een van hun aanbevelingen was sloop van leegstaande woningen en renovatie en nieuwbouw van woningen waar gezien de veranderende samenstelling van de bevolking wél vraag naar is.

De Nederlandse bevolking krimpt. In 2025 heeft meer dan de helft van de huidige 467 Nederlandse gemeenten minder inwoners dan nu. In Parkstad Limburg, bestaande uit de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken, is deze ontwikkeling al ingezet. Door de afname van de bevolking zullen in de komende jaren vele duizenden woningen en ook bedrijfsgebouwen leeg komen te staan. Hierdoor dreigt het gebied in een negatieve spiraal te komen: voorzieningen op het gebied van zorg en onderwijs verdwijnen mogelijk, waardoor nog meer mensen wegtrekken. Hoewel krimp een landelijk probleem is, moeten de oplossingen gevonden worden in concrete ideeën op regionaal niveau.

Ontwerplab Krimp is een pleidooi voor creatieve en kleinschalige oplossingen, met Parkstad Limburg als concreet voorbeeld. Om de ontwikkelingen hier een positieve draai te geven, begint de regio met een ingrijpend saneringsproject, dat start met de sloop van 12.000 huizen in de vier grote steden van Parkstad. Het plan voorziet verder in de bouw en renovatie van woningen waaraan in de toekomst wél behoefte is. De ombouw van de streek gaat ongeveer 1,3 miljard euro kosten.

Voor meer informatie, zie: www.bna.nl/bouwenvoorkrimp.