Postcode Loterij doorslaand succes in Zweden

12/12/2008 09:00

Nationale Postcode Loterij

Amsterdam/Stockholm, 12 december 2008 - De Zweedse Postcode Loterij, een zusterorganisatie van de Nationale Postcode Loterij, heeft vorige week de mijlpaal van één miljoen loten bereikt. De loterij, die fondsen werft voor Zweedse en internationale goededoelenorganisaties, is in september 2005 van start gegaan. Van de 4,2 miljoen Zweedse huishoudens speelt momenteel 20 procent van de huishoudens mee met de Zweedse Loterij. Het succes in Zweden laat zien dat het concept van de Postcode Loterij ook in het buitenland aanslaat.

"We zijn uiteraard heel blij met dit snelle succes", zegt Niclas Kjellström-Matseke, managing director van Zweedse Postcode Loterij, 'Svenska PostkodLotteriet'. "De loterij heeft in korte tijd een plaats verworven in de harten van de Zweden. Deelnemers weten dat ze kans maken op mooie prijzen en tegelijk goede doelen steunen." De Postcode Loterij in Zweden heeft sinds zijn oprichting 615 miljoen kronen, 59 miljoen euro, overgemaakt aan goede doelen.

Net als bij de Nationale Postcode Loterij is het intellectuele eigendom van het format 'postcode loterij' van de Zweedse Postcode Loterij in handen van Novamedia. Dat bedrijf voert ook de directie over beide loterijen. In Zweden is daarvoor een eigen dochterbedrijf opgericht. De vergunning voor de Svenska PostkodLotteriet is in handen van een speciaal daarvoor opgerichte vereniging, waarin de goede doelen zitting hebben.

"Het succes van de Zweedse loterij bewijst de waarde van een onafhankelijke fondsenwerver voor goede doelen", zegt Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van Novamedia en een van de bedenkers van het loterijconcept. "Als je als deelnemer geen prijs wint, steun je wèl een goed doel. Onze deelnemers vinden het belangrijk dat hun geld wordt besteed aan zaken als natuurbescherming, gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking."

Novamedia exploiteert sinds 2005 een pilot project van de Postcode loterij in Noord-Oost Engeland. In november 2007 startte de People's Postcode Lottery in Schotland, waar nu ruim 100.000 loten meespelen en inmiddels 1 miljoen pond aan goede doelen is uitgereikt.

"Wij willen Postcode Loterijen over de hele wereld, dat is onze droom. De Postcode Loterijen in Zweden en Schotland zijn voor ons het bewijs dat het format ook in het buitenland succesvol is," aldus Poelmann.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (