Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, 12 december 2008

Nummer: 010/AvZ

Onderzoek naar 'extreme make over' Stenden university hotel

Onderzoek van betekenis voor de praktijk.

Eerste working paper in serie, vandaag overhandigd

Enkele minuten geleden overhandigde Hugo Verheul (director of academic affairs) de eerste working paper van Stenden hogeschool aan Klaas Wybo van der Hoek (vice voorzitter College van bestuur, portefeuille onderwijs). Het is de eerste working paper in een serie van working papers die Stenden gaat publiceren.

Klaas Wybo van der Hoek: "Specifiek aan een academische omgeving is dat je onderwijs koppelt aan onderzoek. Je geeft onderwijs over onderwerpen waar je onderzoek naar gedaan hebt. Deze working papers sluiten goed aan op onze academische ambitie."

Hugo Verheul: "De working papers zijn een manier om onze hogeschool verder te ontwikkelen als kennisinstituut."

Eerste working paper: Extreme make over
De eerste working paper is geschreven door Dr. Elena Cavagnaro (lector Service Studies) en Nargiz Raghoebarsing (master- en onderzoeksstudent). Zij deden onderzoek naar de 'extreme make over' van 'Stenden university hotel en brachten dit proces van verandering in kaart. Wat is er nodig om van een restaurant een duurzaam restaurant te maken? Daarbij moet je kijken naar mentaliteit, interieur, ingrediënten etc. Waar loop je in zo'n proces tegen aan en voor welke oplossingen is er gekozen.

Er is onder andere gekeken naar de keuken. De nieuwe executive chef Albert Kooy heeft zijn filosofie over duurzaamheid geïntroduceerd in de keuken. De studenten koken nu volgens de 'Nieuwe Nederlandse keuken', met respect voor pure smaken, lokale gerechten en lokale ingrediënten.

Dr. Elena Cavagnaro: "Dit onderzoek is erg belangrijk voor de praktijk. Met dit onderzoek kunnen we andere restaurants helpen die eenzelfde proces van verandering willen doormaken."

Working paper
Een working paper is een verslag van een onderzoek wat gedaan is in een bepaald onderzoeksgebied. De auteur heeft de intentie om zijn onderzoeksresultaten binnen drie jaar te publiceren. Een working paper is een eerste versie van publicatie. Working papers worden gepubliceerd om feed back van andere onderzoeken en het publiek over gaande onderzoeken mogelijk te maken. Stenden publiceert de komende jaren een serie van working papers. Op de Stenden website onder universiteit, lectoraten kunt u deze eerste working paper lezen.

Over Stenden
Aan Stenden studeren circa 11.000 studenten en werken bijna 1000 medewerkers. Er zijn vestigingen in Leeuwarden (hoofdvestiging), Emmen, Groningen, Meppel, Assen, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand), Port Alfred (Zuid-Afrika) en Berlijn (Duitsland) met ieder hun eigen opleidingenaanbod. Het aanbod aan opleidingen bestaat uit 3 associate degrees, 21 bacheloropleidingen en 5 master opleidingen in de domeinen Service Management, Educatie, Zorg, Economie en Techniek. Stenden heeft 11 lectoraten die mede door middel van onderzoek zorgdragen voor verbinding tussen opleidingen en werkveld.