Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 11 december '08


1e 'rood voor rood met gesloten beurs'-regeling in Dinkelland

De gemeente Dinkelland en de heer Schiphorst uit Denekamp ondertekenden donderdag de eerste rood voor rood-regeling in de gemeente. De regeling is bedoeld om de ruimtelijke kwaliteit in Overijssel te verbeteren en zo landschapsontsierende bedrijfsgebouwen te slopen en plaats te laten maken voor een woning.

Toelichting

De gemeente Dinkelland en de heer Schiphorst zijn overeengekomen dat aan de Tramweg in Rossum de vrijkomende agrarische bebouwing, in de vorm van kassen, gesloopt wordt in ruil voor planologische medewerking van de gemeente Dinkelland voor de realisatie van een woningbouwkavel. De nieuwe woning zal worden gebouwd op de kavel waarop momenteel nog kassen staan. De nieuwe kavel zal landschappelijk ingepast worden. Dinkelland is tevreden met deze ontwikkeling. Verantwoordelijk portefeuillehouder ter Schegget: 'Ik ben blij met deze eerste overeenkomst. Het is goed voor het landschap dat dergelijke bebouwing uit het landschap gehaald kan worden om plaats te maken voor een fraai ingepaste bouwkavel."

Na ondertekening van de overeenkomst hebben beide partijen nog wel een aantal zaken te regelen. Zo dient nog een aanvraag tot sloopvergunning voor de sloop van de kassen aan de Tramweg ingediend te worden, de milieuvergunning ingetrokken te worden en een bouwaanvraag ingediend te worden door de heer Schiphorst. De gemeente moet nog een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO, opstarten, de kavel met een woonbestemming inpassen binnen het bestemmingsplan Buitengebied en een planschadeovereenkomst sluiten met de Schiphorst.

Rood voor rood met gesloten beurs is een regeling van de provincie Overijssel waaraan het college van B&W van Dinkelland besloten heeft mee te doen. Sinds de invoering van de regeling zijn er in totaal 26 verzoeken ingediend bij de gemeente, waarvan er 19 zijn afgewezen en 6 nog in behandeling zijn. De regeling heeft als doel de verbetering van de kwaliteit van het landelijk gebied door de sloop van ontsierende agrarische bebouwing en houdt in dat wanneer bewoners van het buitengebied leegstaande bedrijfsgebouwen afbreken, zij er op hun perceel een bouwkavel voor terug krijgen. Dat gebeurt allemaal met gesloten beurs. In ruil voor de bouw van een nieuwe woning met een inhoud van maximaal 750 m³ en een bijgebouw van 75 m² op een bouwkavel van maximaal 1000 m², dient hiervoor 850 m² agrarische bebouwing of 4500 m² kassen te worden gesloopt. Uit de getaxeerde waarde van de bouwkavel moet de deelnemer de sloop van de bedrijfsgebouwen en de investeringen in de ruimtelijke kwaliteit (bijvoorbeeld landschappelijke inpassen, realisatie van nieuw groen, herstel van karakteristieke bebouwing) bekostigen. De deelnemer mag 30% van de gecorrigeerde vervangingswaarde van de gebouwen (economische restwaarde) behouden.

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Team Communicatie, Joost Meijer, telefoonnummer 0541-854 100 of 06-16594593 of jwg.meijer@dinkelland.nl.


---- --