Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 december 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de hoge babysterfte in de grote steden


1.
Heeft u kennis genomen van het artikel in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde dat aangeeft dat de kans op een vroegtijdige dood van een baby het grootst is in de vier grote steden?*


2.
Wat is uw reactie op het feit dat zwangere vrouwen in de vier grote steden veel meer kans hebben dat hun ongeboren kind vroegtijdig sterft of een aangeboren afwijking heeft?


3.
Wat is uw mening over de conclusie van de onderzoekers dat wonen in een prachtwijk een risicofactor vormt, voor een slechte afloop van de zwangerschap?


4.
Wat is uw mening over de conclusie van de onderzoekers dat niet-westerse vrouwen bovendien nog een 20-30% hogere kans hebben op een slechte afloop van de zwangerschap en op het krijgen van een kind met aangeboren afwijkingen?


5.
Herinnert u mijn eerdere schriftelijke vragen, waarin ik u onder vraag 6 heb gevraagd of er alleen sprake was van hogere babysterfte in Rotterdam of dat dit ook in andere grote steden speelt en waarop u antwoordde dat u hierover niets bekend is en dat indien dit het geval zou zijn vindt dat steden kennis kunnen nemen van elkaars oplossingen?


6.
Wat is volgens u de verantwoordelijkheid van de overheid ten aanzien van het terugdringen van babysterfte met name in wijken waar deze verhoogd is?


7.
Herinnert u dat ik u eerder heb gevraagd te onderzoeken in welke wijken zich een hogere babysterfte voordoet? Welke consequenties verbindt u aan de resultaten van het onderzoek dat nu bekend is geworden?


8.
Kunt u een overzicht geven van de concrete acties en de stand van zaken van lopende werkzaamheden van de Stuurgroep Modernisering Verloskunde ?


9.
Bent u bereid de Kamer vóór 15 januari 2009 een beleidsplan terugdringen babysterfte (verbeteren perinatale gezondheidszorg) toe te sturen met duidelijk omschreven doelen, de wijze waarop die gerealiseerd zullen worden en een tijdpad? Bent u bereid bij dit beleidsplan de inbreng van de Kamer tot nu toe te betrekken, alsmede Peristat 1 en 2 en de verschillende wetenschappelijke onderzoeken die verricht zijn naar risicofactoren voor babysterfte?

Persbericht Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 11 december 2008

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800