Ingezonden persbericht


Slechts 56% van de gemeenten beantwoord
alle digitale vragen van haar burgers

Weesp, 12 december 2008 - In het voorjaar van 2008 heeft B-NRG haar eerste grootschalige onderzoek gehouden naar de gemeentelijke bereikbaarheid via e-mail. Wat kan of mag een burger verwachten wanneer hij zijn vraag per e-mail aan zijn gemeente stelt. Dat onderzoek toonde aan dat een vraag in 25% van de gevallen in het geheel niet werd beantwoord. B-NRG heeft hierop een nieuw onderzoek uitgevoerd in oktober en november waarin nog eens 3 losse vragen naar 200 gemeenten werden gestuurd. De vragen betroffen de onderwerpen Ouderenzorg (WMO), het afzetten van een deel van de straat ten behoeve van een straatfeest (Vergunningen) en het mogen rijden op een brommer met een medische indicatie (Burgerzaken). Ook nu weer werd per vraag slechts 75% beantwoord.
"Van de ruim 200 gemeenten die in de twee onderzoeken zijn ondervraagd blijkt dat ruim 40% op één of meerdere vragen geen antwoord geeft," vertelt Tijs Lagerweij, directeur van onderzoeksbureau B-NRG uit Weesp. "De conclusie mag dan ook worden getrokken dat het digitale communicatiekanaal naar de gemeente toe nog lang niet ver genoeg open staat; een burger die zijn vraag per e-mail aan zijn gemeente stelt krijgt bij slechts 56% van de gemeenten een antwoord."
Ontvangstbevestiging
B-NRG heeft in dit onderzoek ook weer gekeken naar het gebruik van ontvangstbevestigingen en de informatie daarin. Bijna 20% van de ontvangstbevestigingen is automatisch gegenereerd en bevat geen enkele aanvullende informatie. In krap 4% van de reacties werd een ontvangstbevestiging met referentienummer en procesomschrijving ontvangen. Hier werd in het vervolg, bij feitelijke beantwoording van de vraag, verder niets mee gedaan. Ruim 68% maakt geen gebruik van ontvangstbevestigingen. Een deel daarvan komt wel snel met een feitelijk antwoord, waardoor er geen noodzaak van een ontvangstbevestiging is.
Ranglijst
"Bij de publicatie van het vorige onderzoek hebben velen ons de vraag gesteld welke gemeente goed en welke niet goed uit het onderzoek naar voren kwam. Wij hebben toen gemeend dat de omvang van het onderzoek daar onvoldoende statistische grondslag voor bood", legt Lagerweij uit. "Met de gegevens van de twee onderzoeken bij elkaar ontstaat een zuiverder beeld, waardoor wij het meer gepast vinden een gerichte analyse af te geven aan de individuele gemeenten. De ondervraagde gemeenten hebben wij inmiddels op de hoogte gesteld van de mogelijkheden daaromtrent."
Burger Contact Centrum
"Eigenlijk zijn we wel een beetje geschrokken", zegt Lagerweij. "In de gang naar het Burger Contact Centrum, de plaats waar de burger straks voor al zijn vragen aan de overheid terecht moet kunnen, valt nog veel te doen. Niet alleen moet een snellere responstijd worden gerealiseerd, de wijze waarop wordt gereageerd, de vorm en de inhoud verdient op vele plaatsen nog de nodige aandacht."
Binnen gemeenten is men al gewend een professionele dienst te verlenen aan de balie in het Gemeentehuis. Die digitale 'onzichtbare' klant lijkt nog een mystery guest, waarvan men nog niet in de gaten heeft hoe hij bediend wenst te worden. Dat lijkt het moeilijker te maken voor Gemeenten om snel, kwalitatief en klantvriendelijk te reageren.
Het is niet alleen voor de klant prettig, wanneer dit proces beter verloopt; voor Gemeenten is hierin nog veel efficiency te behalen. Die efficiency lijkt al te liggen in het voorkomen van doublures, het volledig beantwoorden van de vraag waardoor de klant niet nog eens terug hoeft te komen, en het volledig informeren van klanten over de te doorlopen procedures inclusief wachttijden. Nog niet te spreken over het actueel houden van de informatie op de eigen website, waardoor de klant geen beslag meer hoeft te leggen op de gemeenteambtenaar.

B-NRG is voornemens in 2009 naast het halfjaarlijkse e-mailonderzoek, tevens de Gemeentelijke Webscan uit te gaan voeren. Hierin worden websites van Gemeenten onderzocht op klantvriendelijkheid, actualiteit en duidelijkheid. Over B-NRG
B-NRG is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in (telefonische) bereikbaarheid en klantcontact. Het bureau is opgericht in 2005 en heeft inmiddels vele opdrachten uitgevoerd voor zowel Gemeenten en Ministeries, als voor commerciële organisaties. B-NRG kijkt naar de organisatorische kanten van bereikbaarheid en klantcontact en komt op basis daarvan met adviezen voor verbetering en verankering. De beschikbare kennis van de (ICT-) techniek draagt ertoe bij dat B-NRG het aansluitpunt vormt tussen organisatie en techniek bij haar klanten.
Naast de onderzoeken in opdracht van klanten voert B-NRG geregeld in eigen beheer onderzoek uit, naar de bereikbaarheid van (overheids-) organisaties en instellingen. Een voorbeeld hiervan is het e-mailonderzoek. Kijk voor meer informatie op www.bnrg.nl.

B-NRG bv
Tijs Lagerweij
T +31 (0) 294 - 71 22 33
M +31 (0) 6 - 304 203 73
tijs.lagerweij@bnrg.nl