Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag

Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Den Haag, 12 december 2008

Gemeente Den Haag publiceert Nota Vastgoedmanagement Wat doet Den Haag met 100 miljoen euro aan vastgoed?

De dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) heeft een vastgoedportefeuille met daarin ruim twaalfhonderd verhuurbare eenheden met een totale WOZ-waarde van honderd miljoen euro. En de portefeuille groeit. De verwachting is dat de teller in 2010 op tweeduizend eenheden staat. Reden genoeg voor een nota waarin staat beschreven hoe hiermee om te gaan. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag stelde de Nota Vastgoedmanagement onlangs vast. De nota dient vooral als leidraad voor de vastgoedmedewerkers van de dienst, maar geeft ook een helder en transparant beeld van het vastgoedbeleid van deze gemeentelijke dienst.

DSO bezit vastgoed om stedelijke vernieuwing mogelijk te maken, beleggingswinst is geen doelstelling. Het grootste deel van het vastgoed van DSO bestaat uit anticiperend en strategisch bezit. Dit betekent dat de panden en gronden zijn aangekocht om grootschalige ontwikkelingen mogelijk te maken. Het gaat dan vooral om ontwikkelingen die staan beschreven in de Masterplannen die een uitvloeisel zijn van de Structuurvisie Den Haag 2020, Wereldstad aan Zee. De aankopen in de Bickhorst zijn hier een goed voorbeeld van.

Succesvolle aanjager
Daarnaast wordt vastgoed onder meer ingezet om de economische structuur te verbeteren, zodat huisvesting kan worden geboden aan een bepaalde doelgroep, zoals bijvoorbeeld startende ondernemers. Door te investeren in vastgoed kan ook de economische vitaliteit van een gebied of winkelstraat worden verbeterd. De Caballerofabriek in de Binckhorst fungeert inmiddels als succesvolle aanjager voor de ontwikkeling van de rest van het gebied. De aangekochte panden in de Weimarstraat en de Paul Krugerlaan maken het mogelijk een positief stempel op deze straten te drukken. Daarnaast probeert DSO in sommige gevallen via vastgoed de leefbaarheid in bepaalde woongebieden te verbeteren. Zo worden in de Stationsbuurt beeldbepalende panden opgeknapt om het algemene imago van de buurt te verbeteren.

Beheer voor andere organisaties
Niet alle objecten in de vastgoedportefeuille zijn daadwerkelijk in het bezit van DSO. Voor 256 verhuurbare eenheden voert DSO het beheer uit voor andere organisaties. Het gaat hierbij voornamelijk om panden van de Starterspanden CV, Winkelpanden CV en de Wijkontwikkelingsmaatschappij Stationsbuurt Oude Centrum.

Labels
Alle objecten die DSO bezit of beheert zijn ingedeeld in categorieën en voorzien van een eigen label. Dit label verwijst naar de functie en bestemming. Het label geeft precies aan waarvoor een object mag worden gebruikt en of het gesloopt, gerenoveerd of verkocht wordt. Jaarlijks wordt Postadres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag
Bezoekadres: Spui 70, Den Haag
Internetadres: www.denhaag.nl


---

bekeken of dit label moet worden herzien. Het label kan alleen worden gewijzigd met een (gemandateerd) collegebesluit.

Risicobeheersing
Investeren in vastgoed gaat gepaard met een bepaald risico. De afdeling Vastgoedmanagement van DSO houdt dit risico zo laag mogelijk door gebruik te maken van een nieuwe systematiek, de Reserve Vastgoed Exploitatie. Voor alle strategische objecten wordt bij het aankoopbesluit een vijfjarige, marktconforme exploitatiebegroting vastgesteld. Vooraf worden eventuele exploitatietekorten gedekt. De risico's gedurende de exploitatieperiode komen ten laste van de Reserve Vastgoed Exploitatie.

Een digitale versie van de Nota Vastgoedmanagement kunt u vinden op www.denhaag.nl

Voor een gedrukt exemplaar kunt u contact opnemen met Mw. L. Berends van de afdeling Vastgoedmanagement, tel 070 ­ 353 9176.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: