Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/JM80
Buitenpost, 12 december 2008

Raadsvergadering 11 december 2008

Wâldmannen niet dom of gewelddadig

'Wâldmannen zijn niet dom en gewelddadig. Maar er is in de Noordoost Fryslân wel veel verborgen geweld en daar moeten we de ogen niet voor sluiten.' Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Achtkarspelen reageerde met deze woorden op vragen van Hoeke de Jong van Gemeentebelangen. In de raadsvergadering van 11 december vroeg het raadslid de burgemeester zijn woorden terug te nemen die Van der Zwan eerder had laten opteken door de Leeuwarder Courant. Het interview was De Jong in het verkeerde keelgat geschoten, omdat er volgens hem een verkeerd beeld van de inwoners van de Wâlden werd gegeven. Burgemeester Van der Zwan wees op de vele geweldsincidenten die hij wekelijks in politierapporten onder ogen krijgt. 'Slachtoffers van uit de hand gelopen burenruzies of huiselijk geweld durven geen aangifte te doen. Met het project van de politie 'Geweld is niet normaal' willen we dit doorbreken. Het is jammer dat raadslid De Jong hier geen oog voor heeft', aldus de burgemeester.

Helpende hand voor muziekschool De Wâldsang
Muziekschool De Wâldsang krijgt vanaf 2009 jaarlijks 5.000 euro extra van de gemeente Achtkarspelen. De gemeenteraad stelde dit bedrag op 11 december beschikbaar nadat de raad was geïnformeerd over het plan voor verbetering van de financiële bedrijfsvoering van de muziekschool. De Wâldsang heeft sinds eind 2007 grote financiële problemen. Alle partijen in de gemeenteraad benadrukten de grote waarde die De Wâldsang heeft als gerenommeerde muziekschool. 'Maar het product 'muziekschool' moet beter vermarkt worden', Aldus Anne IJtsma van de ChristenUnie. Burgemeester Van der Zwan was blij met de brede steun van de raad. 'De Wâldsang moet een ondernemende muziekschool worden', stelde Van der Zwan, waarmee hij de visie van de raad bevestigde.

E 50 voor alle minima in Achtkarspelen
Alle inwoners van Achtkarspelen die minder dan 120% van het minimum loon verdienen krijgen E 50 met de kerst. De gemeenteraad heeft de vermogenstoets geschrapt voor de 'eindejaarsuitkering voor de minima'. Een motie van de FNP van deze strekking kreeg steun van de voltallige raad. Minima in Achtkarspelen met een eigen spaarvermogen van meer dan E 5.000 per persoon kwamen in eerste instantie niet in aanmerking voor de E 50 van het Rijk. Daarmee sloot de raad aan bij het eigen minimabeleid, waarbij niet gekeken wordt naar het autobezit, sieraden of een eigen huis, maar wel naar de spaarrekening. Naar aanleiding van berichten in de krant vindt de raad echter dat voor deze bijzondere situatie ook het spaargeld buiten beschouwing moet blijven. 'Minsken die altijd zuinig leeft ha, fallen no buten de boat en dat is fansels net de bedoeling', aldus Tjibbe Brinkman van de FNP.

Verder heeft de raad op 11 december:

- Unaniem en vol enthousiasme ingestemd met de Stedenbouwkundige visie voor het stationsgebied in Buitenpost
- Unaniem ingestemd met de nota Grondbeleid en krijgt het college een mandaat van E 1 miljoen voor strategische grondaankopen.
- Ingestemd met de aankoop van de pastorie (Voorstraat Buitenpost). Alleen Durk Pool van de VVD stemde tegen. Ingestemd met de belastingverordening en -tarieven voor 2009.