Ingezonden persbericht


Gospelzanger Kees Kraayenoord zet zich in voor slavernij

Onlangs kwam de film 'Amazing Grace' uit. De film heeft de discussie 'slavernij' nieuw leven ingeblazen. De slavernij ziet er nu alleen anders uit dan vroeger. Kinderen werken tegen een hongerloon. Ook zijn kinderen wereldwijd slachtoffer van de seksindustrie en worden ze als sekslaven verkocht. De film heeft Kees Kraayenoord geïnspireerd om ook iets te doen. Als ambassadeur van World Vision heeft hij, samen met Han Kooreneef (tekstdichter van o.a. Marco Borsato) en Henk Pool (producer en song writer), 'De Liefde wint' gemaakt, een heel nieuwe Nederlandse versie van John Newton's 'Amazing Grace'. De winst van deze single gaat naar de bestrijding van (kind)slavernij.

Film Amazing Grace
De film Amazing Grace vertelt het inspirerende en historische verhaal van de pionier William Wilberforce. Hij streed in de 19e eeuw als christen en politicus tegen de Britse slavenhandel en onrecht. Hij werd daartoe uitgedaagd door zijn vriend en mentor 'John Newton', predikant, ex-slavenhandelaar en schrijver van het bekende kerklied 'Amazing Grace'. Kees Kraayenoord, Nederlands bekendste gospelzanger, was onder de indruk van de film. "Het heeft mij echt aan het denken gezet. Wat is mijn rol in deze maatschappij? Hoe ga ik om, bijvoorbeeld rondom fair trade? Weet ik wel waar mijn kleding gemaakt wordt?" In een periode waarin deze handel niet alleen werd geaccepteerd maar ook noodzakelijk geacht voor de economie, durfden Wilberforce en zijn medestanders zich uit te spreken tegen dit enorme onrecht. Het gevecht was lang en moeizaam, maar zorgde voor een keerpunt in de Britse geschiedenis en leidde tot vrijheid voor velen.

Slavernij nog steeds actueel
Slavernij is nu groter dan het ooit geweest is. Het probleem niet opgelost, maar verplaatst. Kees vertelt: "Vroeger werden slaven uit hun dorpen en streken gehaald en verscheept naar het westen. Nu brengt het westen hun industrie naar hun dorpen en streken. Als we de moed hebben onze ogen hiervoor niet te sluiten, zullen we zien dat William Wilberforce's werk nog niet af is. Het is geen optie om niets te doen." Slavernij is een wereldwijd probleem. Maar toen Kees hoorde van voorbeelden van kindslavernij in Cambodja wilde hij heel graag specifiek dit land en een project van World Vision daar ondersteunen.

Slavernij in Cambodja
World Vision is een internationale ontwikkelingsorganisatie. Zij komen op voor de rechten van het kind. En zij willen dat het leven van kinderen tot volle bloei komen. In Cambodja is World Vision al meer dan 10 jaar aan de slag op het gebied van kinderarbeid en seksslavernij. Vooral voorlichting geven aan kinderen en hun ouders is een belangrijke taak voor deze organisatie. Daarnaast vangen zij kinderen op, geven trauma begeleiding en zorgen voor een opleiding zodat kinderen niet vervallen in slavernij door armoede,

Singel "De liefde wint"
Kees Kraayenoord heeft samen met Han Kooreneef (tekstschrijver van o.a. Marco Borsato) en Henk Pool (producer en song writer), 'De Liefde wint' gemaakt, een heel nieuwe Nederlandse versie van John Newton's 'Amazing Grace'.Op deze single kan de luisteraar ook luisteren naar 'Heaven's King', een gebed gebaseerd op Micha 6. Kees zegt: "Heaven's King helpt ons om te begrijpen dat de aanbidding van God niet alleen het zingen van liederen is, maar het doen van recht, het opkomen voor de zwakken en de armen in deze wereld." Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op www.keeskraayenoord.nl/deliefdewint of www.worldvision.nl/deliefdewint

==========================
Voor de redactie

Kees Kraayenoord is beschikbaar voor interviews
World Vision heeft (gratis) beeldmateriaal beschikbaar over het project in Cambodja