Gemeente Delft

Ondernemers praten mee over milieumaatregel binnenstad

De gemeente gaat begin 2009 verder in gesprek met ondernemers en brancheorganisaties over de mogelijke invoering van stedelijke distributie: verbetering van het beheer van goederenstromen van en naar de binnenstad. De nieuwe maatregel zorgt voor een betere leefbaarheid en luchtkwaliteit in het binnenstedelijk gebied.

Het verbeteren van het beheer van goederenstromen zorgt voor een optimaal functionerend distributiesysteem. Dit betekent meer gemak en minder kosten voor de ondernemers én een grotere verkeersveiligheid, minder wegonderhoud en minder overlast veroorzakende en luchtvervuilende verkeersstromen. Zo ontstaat een win-win situatie voor ondernemers en het leefklimaat.

Uit onderzoek blijkt dat een goede eerste stap naar een vorm van stedelijke distributie is het bundelen van afvalstromen, het organiseren van bundelen van pakketpost en einddistributie per fiets.

Vanwege de complexiteit van goederenstromen vindt de invoering van de stedelijke distributie gefaseerd en in nauwe samenwerking met belanghebbenden plaats. Het college heeft een voorstel gedaan voor een milieuzone waarbinnen in eerste instantie stedelijke distributie mogelijk wordt ingevoerd.

De maatregel komt voort uit het convenant 'Stimulering schone vrachtauto's en milieuzonering' dat de gemeente Delft, overheid, brancheorganisaties van de vervoerders en diverse andere gemeenten in 2006 ondertekenden. Het convenant beschrijft de afspraken tussen de verschillende partners van het convenant en de verplichtingen die daar uit voortvloeien.

Noot voor de redactie (