Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, vrijdag 12 december 2008

Aanpak seksueel en eergerelateerd geweld in allochtone kring

Vandaag presenteren het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) en ACB Kenniscentrum twee projecten waarmee eergerelateerd en seksueel geweld bespreekbaar wordt gemaakt binnen allochtone gemeenschappen. De twee problemen zijn nauw met elkaar verbonden, omdat het gaat om de eer van de familie. Vanaf 14.00 uur vanmiddag worden de twee projecten gepresenteerd in het Mozeshuis, Waterlooplein 205 te Amsterdam.

Eergerelateerd geweld ontstaat wanneer de eer van de familie wordt aangetast. In de extreemste variant eindigt het in eerwraak of gedwongen zelfmoord. Ook bij seksueel misbruik - waarbij de dader vaak een familielid is - dreigt de eer van de familie te worden aangetast bij openbaarmaking. Een ondervertegenwoordiging van allochtonen in aangiftecijfers van seksueel misbruik bevestigt dit beeld. Ondertussen heeft het slachtoffer, vanwege het taboe, geen toegang tot hulpverlening. Ook op eergerelateerd geweld rust een taboe, terwijl het fenomeen verregaande gevolgen heeft voor de slachtoffers. Door de gevoelens van schaamte en eer is het moeilijk om de problemen tegen te gaan. De projecten van SMN en ACB Kenniscentrum moeten deze taboes doorbreken.

Aan de goede kant van de eer
SMN heeft het project 'Aan de goede kant van de eer' ontwikkeld, waarmee dit onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt binnen de Marokkaanse gemeenschap. Het project wordt in verschillende steden uitgevoerd en richt zich op organisaties, netwerken en sleutelfiguren in de Marokkaanse gemeenschap. Algemene instellingen, hulpverlenende instanties en scholen worden benaderd om de samenwerking in de aanpak te verbeteren. Op 27 november 2008 werd met het ondertekenen van een convenant het startsein gegeven voor een effectieve samenwerking in Amsterdam.

Seksueel geweld tegen kinderen
ACB Kenniscentrum werkt samen met ruim tachtig allochtone vrijwilligersorganisaties. Met de handleiding en trainingsmodule die ACB Kenniscentrum heeft ontwikkeld, kan seksueel geweld tegen kinderen bespreekbaar worden gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat de aanmeldingsbereidheid onder allochtone slachtoffers laag is, terwijl seksueel misbruik in allochtone gemeenschappen niet minder voorkomt. Door middel van voorlichting, bewustwording en (h)erkenning zal het taboe moeten worden doorbroken. De handleiding richt zich specifiek op intermediairs en sleutelfiguren binnen allochtone gemeenschappen.

Presentatie projecten
De projecten worden vandaag, 12 december 2008, gepresenteerd. De inloop is vanaf 14.00 uur, start van de presentaties om 14.30 uur in het Mozeshuis, Waterlooplein 205 te Amsterdam.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht