Donderdag 11 december 2008

Deze week in FEM, vanaf vrijdag 12 december 2008 in de kiosk

omslagverhaal
Een jaar aan scherven
Als Nouriel Roubini, de pessimistische hoogleraar economie uit New York, op oudejaarsavond de balans opmaakt, zal hij waarschijnlijk tot de conclusie komen dat het allemaal nog veel erger had kunnen zijn. De totale financiële meltdown, die hij ons in het vooruitzicht stelde, is er niet gekomen. Maar voor het overige is zo'n beetje alles misgegaan. Deze week in FEM: terugblik op 2008.

nieuws
Sinds september al meer dan 25.000 ontslagen
De kredietcrisis eist haar tol. Het regent ontslagen: sinds september zijn al meer dan 25.000 banen in ons land geschrapt. Het had nóg erger kunnen zijn. Maar de arbeidsmarkt is de laatste jaren sterk veranderd. Nederland telt honderdduizenden zelfstandigen zonder personeel. Massaontslagen, zoals in de jaren tachtig, zijn mede daardoor uitgebleven.

reportage
Chinezen in Afrika: vloek of zegen?
Chinese ondernemers veroveren snel terrein in Afrika. Maar niet iedereen is blij met de komst van de 'Chinese cowboykapitalisten', zoals een Afrikaanse zakenman uit Eritrea de Chinezen noemt. 'Ze stropen de huid van je botten.' Halen de Afrikanen onder het mom van handel een nieuwe kolonisator binnen?

interview
Annerie Vreugdenhil: recessie is testcase
De directeur wholesalebanking van ING wordt niet snel nerveus van een recessie. 'Het is niet mijn eerste in dit vak. De eerste keer vraag je je af wat er allemaal gebeurt. De tweede keer herken je het patroon. Maar dit is véél heftiger dan vorige keren.' Ze ziet het als een testcase: 'Nu kunnen we zien of we ons werk in het verleden goed hebben gedaan.'

Verder in dit nummer:

â- Autoconcern Kroymans hapert door de kelderende verkopen â- Te koop! De Nederlandse huizenmarkt ligt op zijn gat â- Spil Games: hoe een Limburgse ondernemer Yahoo klopte â- Mislukte overname: strop van 100 miljoen voor Boskalis â- Wat doet Coen van der Bijl om Samas te redden?