Ingezonden persbericht


Persbericht

AOW-gat Surinamers in strijd met internationale verdrag IVESC

Den-Haag, Het AOW-gat van de (ex)Rijksgenoten van de Koninkrijk der Nederlanden, de Surinamers en de Antilianen is in strijd met het Internationaal Verdrag inzake Economische en Culturele Rechten (IVESC). Op grond hiervan is Nederland op z'n minst ook medeverantwoordelijk voor de armoede onder de ouderen in Suriname. Die moeten met nog geen 80 Euro per maand aan ouderdomsvoorziening zien rond te komen. Het AOW-gat van de Surinaamse Nederlanders tot en met 1975 is een verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid, daar Nederland bij de onafhankelijkheid van Suriname ook nog heeft nagelaten om het AOW-gat van deze groep te herstellen. Dit is de conclusie van de voorzitter Chan Mohan van Stg. TBTS (Stichting Ter Bevordering van Toerisme in Suriname).

Ook in haar adviesrapport van 10 december 2004 waagt de Raad van State van het Koninkrijk op pagina 3 en pagina 7, letters b en c een poging om deze strijdigheid aan te geven. In lid 1 artikel 43 van het Koninkrijksstatuut staat: Elk der landen draagt zorg voor de verwezenlijking van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur. In Lid 2 staat: Het waarborgen van deze rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is een aangelegenheid van het Koninkrijk. In samenhang met artikel 9 van het IVESC, De Staten die partij zijn bij dit verdrag erkennen het recht aan een ieder op sociale zekerheid, daarbij inbegrepen sociale verzekering, maakt Nederland op z'n minst medeverantwoordelijk voor een sociale voorziening tot de onafhankelijkheid in Suriname. Alle 3 documenten zijn op de website www.Suriplein.com van Stg. TBTS gepubliceerd.

"Wij vonden het al vreemd dat Nederland al anderhalf jaar na het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden haar AOW-wet, die zeer verweven is met andere wetten, al gereed had. Wij kregen zwaar het vermoeden dat Nederland middels het Koninkrijksstatuut de Overzeese Koninkrijksdelen heeft willen uitsluiten voor een sociale voorziening", aldus Chan Mohan.

Op de agenda van het AO (Algemeen Overleg) van de vaste commissie voor Buitenlandse

Zaken en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer der Staten Generaal voor woensdag 17 december van 13.00 uur tot 16.00 uur staan ook de onderwerpen; Toescheidingsovereenkomst, AOW-gat Surinaamse Nederlanders en de armoede bestrijding onder de ouderen in Suriname. Het debat is openbaar.


Noot voor redacties

----------------------------------------------