Zestig procent groei in productie van zonnepanelen


Een zonnige toekomst door grote toename productie PV-panelen

PETTEN, 20081212 -- Het Photovoltaics Status Report van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) toont aan dat de productie van zonnecellen de afgelopen vijf jaren met 40% per jaar is toegenomen en in 2007 zelfs met 60%. De verwachting is dat de stijging doorzet en dat in 2010 de kosten van zonnepanelen voor de consument een stuk lager zullen zijn.

Voor het rapport zijn de gegevens over de internationale productie en toepassing van PV-panelen (PhotoVoltaic), ofwel zonnepanelen, tot 2007 gecombineerd met de strategische en politieke ontwikkelingen tot 2008. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat wereldwijd 10 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit wordt opgewekt door zonnecellen. De helft daarvan is afkomstig uit de Europese Unie. In 2007 was in Duitsland de omzet in zonne-energie 5,7 miljard euro en werden er bij meer dan 100.000 huizen zonnepanelen geplaatst. Hoewel zonne-energie slechts 0,2% van het totale energieverbruik van Europa voor haar rekening neemt, zorgt het wel voor 4 miljoen ton minder CO2-uitstoot. Een van de conclusies uit rapport is, dat stimuleringsprogramma's en voortschrijdende technische ontwikkelingen een positief effect hebben op de kosten van zonnecelpanelen. Naar verwachting zal in 2010 de totale marktwaarde 40 miljard euro bedragen en de uiteindelijke prijs van een PV-paneel voor de consumenten een stuk lager zijn. Recente ontwikkelingen zoals extra dunne film PV-technologie maken de snelle productie van grotere modules commercieel aantrekkelijker omdat ze in één productiegang te maken zijn.

PV levert direct stroom
Fotovoltaïsche zonne-energie is een van de veertien verschillende energietechnologieën die GCO onderzoekt in het kader van het Strategic Technology Plan. Dit plan speelt een belangrijke rol in de Europese Energie politiek. Met een PV-paneel wordt gebruik gemaakt van zogenaamde halfgeleidermaterialen die zonlicht direct omzetten in elektriciteit. Deze materialen zorgen ervoor dat er een spanningsverschil in de voor- en achterzijde van een paneel ontstaat. Door de zijden met elkaar te verbinden gaat er een elektrische stroom lopen en kan de cel energie leveren aan bijvoorbeeld een accu of het elektriciteitsnet. Zonnecellen tezamen vormen een module of paneel die weer gecombineerd kunnen worden tot grotere systemen. De opbrengst van zonnecellen varieert van een paar watt van een enkel paneel tot een multi megawatt opbrengst in krachtcentrales bij grote systemen.

Het rapport toont dat in 2010 zonne-energie meer dan 15 TWh (terawattuur) elektriciteit zal leveren. Ter vergelijking: dat is de totale elektriciteitsconsumptie van Slovenië. China zal in 2012 27% van de mondiale productie aan zonne-energie leveren, gevolgd door Europa met 23%, Japan met 17% en Taiwan met 14%.

Het rapport is gratis te downloaden via: re.jrc.ec.europa.eu/refsys

Einde persbericht

GCO in Petten
Het Joint Research Centre (JRC) ofwel het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) ontwikkelt zelf geen nieuwe technieken maar test deze in opdracht van de Europese Unie.
JRC voorzien met SETIS (Strategic Energy Technology Information System) Europese beleidsmakers in Brussel van onafhankelijke gevalideerde en betrouwbare informatie over energietechnologieen. JRC bestaat uit zeven onderzoeksinstellingen verspreid over vijf locaties in Europa, waarvan een in Petten. Elke instelling heeft haar eigen expertise en in Petten is dat energie. In de afgelopen jaren is het aantal onderzoekers dat werkzaam is bij GCO in Petten toegenomen van 180 naar 230. Sinds enige tijd valt ook het onderzoeksinstituut in Ispra (Italië) onder Petten waardoor het aantal mensen dat zich met energie bezighoudt is toegenomen met nog eens 40 medewerkers. De toename van het aantal medewerkers reflecteert het belang van het onderwerp op de Europese politieke agenda en de grote rol die Petten speelt met betrekking tot het Europese technologieplan.
Het hoofdkwartier staat in Brussel. JRC heeft in totaal 2.750 personeelsleden en beschikt over een jaarlijkse operationele begroting van 340 miljoen euro. De voornaamste competentiegebieden zijn levensmiddelen, chemische producten en gezondheid, milieu en duurzaamheid, nucleaire veiligheid en veiligheidscontrole, en horizontale activiteiten zoals referentiematerialen en metingen, technologische prognoses, openbare veiligheid en fraudebestrijding. De inspanningen van JRC dragen bij aan het Europese energiebeleid dat voor 2020 een toename van twintig procent in energie-efficiente voorschrijft, een reductie van twintig procent aan emissie van broeikasgassen, twintig procent gebruik van duurzame energie en tien procent aan biobrandstof voor voertuigen.