Ingezonden persbericht


Noordwijk,
Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG),

08-12-2008

Draaien Tegen Geweld

Aanstaande vrijdag 12 december zal de kick-off van Draaien Tegen Geweld, een initiatief van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG), plaatsvinden op de Grote Markt in Almere. Kroegen, discotheken, barpersoneel, DJ's, politie en gemeenten slaan de handen ineen om bezoekers op een positieve manier duidelijk te maken dat agressie en geweld niet passen bij een gezellig avondje uit.

Smile! Wat je geeft, krijg je terug.
Almere is hiermee de eerste in een reeks van twaalf gemeenten die Draaien Tegen Geweld in de komende maanden gaan uitvoeren. Horecaondernemers nemen deel aan de campagne door hun locatie en barpersoneel aan te kleden met promotieartikelen van de actie. Een speciaal opgeleid promotieteam, bestaande uit jongeren, is in de uitgaansgebieden aanwezig en benadert het uitgaanspubliek met informatie over hoe je onderling agressie en geweld tijdens een stapavond kan voorkomen. Op deze manier wordt een unieke sfeer neergezet, die jongeren stil laat staan bij het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een avond zonder agressie of geweld.

Bezoekers kunnen een positief statement maken en lachend op de foto worden gezet. Smile! Wat je geeft, krijg je terug! Alle foto's en verdere informatie over de actie worden zichtbaar gemaakt op de website, www.zinloosgeweld.nl/draaien.

Het belangrijkste doel van de actie is jongeren bewust te maken van hun eigen bijdrage aan een leuke stapavond. "Met Draaien Tegen Geweld hopen wij op een brede ondersteuning van alle bezoekers en horeca-exploitanten en willen wij iedereen op een leuke manier duidelijk maken dat er geen excuses zijn om agressie en geweld toe te passen," aldus Bart Wisbrun, woordvoerder van de LSTZG. Ook burgemeester Jorritsma zal aanstaande vrijdag bij de campagne aanwezig zijn en haar waardering tegenover de actie daarmee uitspreken. Draaien Tegen Geweld wordt onder andere ondersteund door Condoom-Anoniem.nl, X-travel jongerenreizen en Pekoenja jongerenfonds. Zij tonen door hun deelname hun maatschappelijke betrokkenheid en geven aan vertrouwen te hebben in het succes van de campagne. "Wij hebben gezocht naar betrokken partners, die eenzelfde doelgroep hebben als Draaien Tegen Geweld en logisch zijn in de communicatie naar het uitgaanspubliek," aldus Paul van Schie van de LSTZG.

Aanleiding Draaien Tegen Geweld
Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de jongeren in Nederland wel eens een wapen meedraagt tijdens het uitgaan. Interviews met daders, slachtoffers, horeca en getuigen hebben uitgewezen dat wapens schijnveiligheid creëren. Wie met een wapen rondloopt, voelt zich zelfverzekerder en is minder snel geneigd conflicten te sussen of uit te weg te gaan. Verbaal en fysiek geweld komt dan snel om de hoek kijken. Wanneer de situatie vervolgens escaleert, wordt er te gemakkelijk naar de horeca gewezen als verantwoordelijke.

De actie Draaien Tegen Geweld is in 2007 succesvol uitgevoerd in de gemeenten Amsterdam en Noordwijk. Dit mede met ondersteuning van Plan Nederland en de Nationale Jeugdraad.