Ziekenhuisgroep Twente


Persverklaring - Onjuiste en onzorgvuldige berichtgeving Inspectie (12-12-2008)

Almelo, 12 december 2008

De Inspectie brengt vandaag een rapport uit over de kwaliteit van ic-afdelingen niveau 1 in de Nederlandse ziekenhuizen. Ziekenhuisgroep Twente heeft aan dit onderzoek meegedaan met zijn locatie in Hengelo.

In de loop van het inventariserend onderzoek bleek, dat de Inspectie de ic-typeringen van onze twee locaties met elkaar verwarde. Locatie Twenteborg in Almelo werd aangeschreven, terwijl het onderzoek zich volgens de Inspectie zou moeten richten op locatie SMT in Hengelo. De locatie in Almelo beschikt over een ic op niveau 2 en valt dus volledig buiten dit onderzoek.
Wij hebben de Inspectie daar direct op gewezen en zij heeft daarvan notitie genomen.

Gisteren ontvingen alle ziekenhuizen in Nederland het officiële rapport onder embargo. Tot onze verbijstering constateren wij, dat de Inspectie opnieuw onze beide ziekenhuizen met elkaar verwart. Wij hebben direct contact gezocht met de Inspectie met het dringende verzoek om deze fout te herstellen. De inspectie heeft gisteren aangeven de gegevens te zullen corrigeren.
In de brief, behorend bij het rapport, wordt ons alleen gevraagd om de regionale samenwerkingsverbanden voor 16 januari 2009 schriftelijk vast te leggen. Het initiatief daartoe ligt bij het ziekenhuis MST in Enschede; dat overigens net als Almelo een IC op niveau 2 heeft.. ZGT heeft samenwerkingsafspraken met o.a. Groningen en Nijmegen, die beide een IC met niveau 3 ter beschikking hebben.

Vanmorgen blijkt dat het rapport van de inspectie is uitgelekt; NRC brengt de gegevens naar buiten met de boodschap dat 11 ziekenhuizen hun IC afdeling moeten sluiten. Almelo wordt daarbij genoemd. Andere media nemen dit â voor Almelo onjuiste- bericht over.

De inspectie heeft, nadat wij ook vandaag contact met hen hebben gezocht, aangegeven vandaag de onjuiste berichtgeving met een persbericht te zullen corrigeren.

Wij hadden van de Inspectie verwacht, dat zij, gezien onze eerdere meldingen en laat staan onze historie, een grotere mate van zorgvuldigheid had betracht rond de publicatie van gegevens over onze organisatie.
Twenteborg en zijn medewerkers krijgen onterecht en onverdiend een negatief oordeel van de Inspectie. Dat betreuren wij zeer.

Ineke Lantinga, woordvoerder Raad van Bestuur, telefoon 06 54 33 69 50

bureau communciatie

---