Amsterdam RAI


- Persbericht -

42.831 bezoekers, hogere omzet én optimisme op agrarisch vakevenement in Den Bosch

MEER BEZOEKERS EN HOGERE OMZET OP AGROVAK 2008, ONDANKS RECESSIE

Den Bosch, 12 december 2008 - "De derde editie van AgroVak Holland is zeer succesvol verlopen, met meer bezoekers, een hogere omzet én vertrouwen in de toekomst, ondanks de recessie," aldus Willem Bierema van Amsterdam RAI, mede-organisator van AgroVak 2008. "In totaal passeerden 42.831 vakbezoekers tussen 9 en 12 december jl. de entree van dit grootste agrarische vakevenement in de Brabanthallen in Den Bosch. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 41.146 bezoekers in 2006. De 230 deelnemende fabrikanten, importeurs en dealers presenteerden veel innovaties op het gebied van trekkers, machines, apparatuur, melktechniek en stalinrichting. Maar liefst 58% gaf aan meer te hebben omgezet dan de vorige editie." Het optimisme in de agrarische sector werd ook bevestigd in het AgroVak-openingscongres, waarin een recent, nationaal onderzoek onder 3.700 agrariërs werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat 60% van de agrarische ondernemers groei verwacht, ondanks de recessie, en dat gaat opvangen met meer investeringen in automatisering, mechanisering en verdere robotisering.

Positieve stemming ondanks recessie
Willem Bierema van AgroVak hoorde veel positieve geluiden van de deelnemers over de stemming op de beursvloer. "De gangpaden en stands waren vol, de sfeer was goed en de deelnemers tevreden." Deze positieve geluiden worden dan ook bevestigd door de deelnemers. Zo vond Erwin Ros van Kamps de Wild BV "deze AgroVak beter dan hij vooraf had verwacht, en vond de stemming onder met name de loonwerkers die hij op de stand trof zeer goed." Adriaan van der Berg van Farmstore was erg tevreden over het aantal bezoekers op de beurs, die "letterlijk vanaf dag 1 tot en met het laatste moment op dag 4 in onze stand kwamen en zich niet alleen oriënteerden maar ook daadwerkelijk kochten." Gerrit Steege van Kemper GmbH is tevreden omdat "niet alleen relaties zijn onderhouden, maar ook goed is verkocht. Dit kwam door de juiste verhouding van beslisser en gebruiker."

'Agrariërs verwachten groei ondanks recessie': nationaal onderzoek op openingscongres De agrarische ondernemer heeft, ondanks de recessie, vertrouwen in de toekomst en bijna 60% verwacht dat zijn bedrijf meer dan gemiddeld zal groeien. Melkveehouders verwachten meer groei dan akkerbouwers en loonwerkers. De groei denkt men op te vangen door te investeren in verdere automatisering en mechanisering, en minder met eigen personeel op het bedrijf. Bij die investeringen speelt merktrouw slechts bij 22% een belangrijke rol; aanschaf van een nieuwe machine via internet is maar bij 13% aan de orde. Dat blijkt uit een recent nationaal onderzoek onder ruim 3.700 agrariërs dat werd gepresenteerd op het openingscongres 'Agrarische schaalvergroting: grenzeloos?', georganiseerd door AgroVak, Rabobank en Federatie Agrotechniek. Alle resultaten daarvan zijn te vinden op www.agrovak.nl.

AgroVak Award 2008 voor Agrovision met 'Dynamisch Voeren' Agrovision is met 'Dynamisch Voeren' winnaar van de AgroVak Award 2008, een prijs die door het publiek is toegekend aan de meest opvallende innovatie van AgroVak. Dit voersysteem (genomineerd in de categorie 'Veehouderij') werd met de meeste stemmen categoriewinnaar en overall winnaar van deze prestigieuze innovatieprijs. In de categorie 'Akkerbouw' werd Mooij Geforceerde Ventilatie winnaar met de Orion bediening op afstand via PDA, en in de categorie 'Algemeen' won Compufarm met het MojoRTK systeem. Een vakjury bekeek alle inzendingen en beoordeelde in welke mate ze vernieuwend en onderscheidend zijn voor de agrarische sector. Dit leverde negen nominaties op, waaruit het publiek vervolgens de winnaar kon kiezen. De vakjury zelf kende de Vakjury Prijs toe aan Schuitemaker Machines BV met de Innovado voerrrobot.

www.agrovak.nl
AgroVak 2008 werd georganiseerd door Amsterdam RAI, Expo Management en de Brabanthallen, onder auspiciën van de Federatie Agrotechniek. Alle actuele informatie is te vinden op www.agrovak.nl.

Noot voor de redactie,

Amsterdam RAI