Openbaar Ministerie


* >Uitleveringsverzoek Costa Rica ingetrokken

Uitleveringsverzoek Costa Rica ingetrokken

12 december 2008 - Arrondissementsparket Rotterdam

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft het verzoek om uitlevering van een 46-jarige vrouw uit Costa Rica ingetrokken. De vrouw wordt verdacht van de moord op haar echtgenoot in 1999 in Rotterdam. Wel is de vrouw in Costa Rica een dagvaarding voor behandeling van de zaak in Rotterdam overhandigd.

Het slachtoffer van de moord was een 46-jarige Rotterdammer. Hij werd op 9 september 1999 doodgeschoten in zijn winkel in de Benthuizerstraat. Intensief onderzoek destijds wees wel in de richting van bepaalde verdachten, maar er was onvoldoende bewijs om de zaak aan de rechtbank voor te leggen. Wel werd de echtgenote van de man vervolgd voor onder andere een mislukte uitlokking van poging tot moord.

In 2006 werd het onderzoek naar de moord heropend omdat er nieuwe verklaringen bij het OM in Rotterdam waren binnengekomen. Onder andere de nieuwe echtgenoot van de toenmalige vrouw van het slachtoffer legde een verklaring af. Dat gebeurde in Costa Rica waar beiden toen woonden. Via het programma van Peter R. de Vries kwam die verklaring bij politie en justitie.

Begin dit jaar verzocht het OM in Rotterdam Costa Rica, waarmee geen uitleveringsverdrag bestaat, om uitlevering van de vrouw. Besloten is nu die uitlevering in te trekken omdat zij volgens Costa Ricaans recht niet kan worden uitgeleverd voor de mislukte uitlokking van poging tot moord op haar man. Dat zou betekenen dat het hoger beroep in Nederland in die zaak niet op de juiste manier afgehandeld zou kunnen worden.

Het OM heeft daarop besloten een dagvaarding voor een zitting in Rotterdam uit te brengen. Komt de vrouw niet naar Nederland dan zal de zaak bij verstek worden afgedaan. De zitting is voorzien op 20 maart 2009.