Openbaar Ministerie


* >Verpleeghuis verantwoordelijk voor fout gebruik Zweedse band

Verpleeghuis verantwoordelijk voor fout gebruik Zweedse band

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag Stichting De Stromen Opmaat Groep veroordeeld tot een boete van 10.000 euro wegens dood door schuld. De rechtbank acht bewezen dat de stichting verantwoordelijk is voor het - door personeel - in een verpleeghuis foute gebruik van een zogenoemde Zweedse band. Daardoor overleed in 2005 een patiënt van het verpleeghuis.

De 81-jarige man werd in juli 2005 hangend in de band naast zijn bed gevonden. Waarschijnlijk had hij enige tijd in die positie verkeerd. Uit het onderzoek bleek dat de man eerder in bed was gelegd in een Zweedse band. Maar die was niet op de juiste wijze aangebracht.

Het OM besloot tot vervolging van de stichting, en niet de twee verzorgers, omdat de stichting verantwoordelijk was en is voor de kwaliteit van de voorzieningen, de controle daarop, het toezicht op het gebruik en het juiste gebruik door het personeel, inclusief de daartoe benodigde opleidingen.
Volgens de rechtbank is het overlijden van de bejaarde man de stichting te verwijten. De stichting heeft zich niet de inspanningen getroost die van haar konden worden verwacht. De rechtbank constateerde dat de stichting het personeel onvoldoende had geïnstrueerd in het gebruik van de band en onvoldoende controle had uitgeoefend op de bekwaamheid van het personeel.

De officier van justitie had twee weken geleden een boete van 20.000 euro gevraagd maar de rechtbank besloot dat bedrag te verlagen omdat een boete ten laste zou komen van de zorg voor de huidige cliënten van de stichting, die geen winstoogmerk heeft. De rechtbank vond wel dat het feit te ernstig was om te kunnen volstaan met een schuldigverklaring zonder straf, zoals (onder andere) door de verdediging van de stichting was bepleit.