Stichting Natuur en Milieu

Reactie Natuur en Milieu op EU-Klimaat en Energiepakket

12 december 2008 - Europa gaat het overgrote deel van haar klimaatdoelstelling van 20% in 2020 halen door het aankopen van CO2-rechten van ontwikkelingslanden. Bovendien mogen lidstaten 15% van de investeringskosten van nieuwe kolencentrales subsidiëren uit de veilingopbrengsten van de elektriciteitssector. Dit blijkt uit het EU klimaat- en energiepakket dat vandaag is vastgesteld door de Europese regeringsleiders. Mirjam de Rijk, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu: 'De Europese Unie schept op over het bereiken van een klimaatdoelstelling van 20%, maar koopt deze in werkelijkheid af in ontwikkelingslanden'. Europa zal slechts ongeveer 8%-punten van haar broeikasgassen reduceren op eigen grondgebied. In Bali is afgesproken dat rijke landen 25% tot 40% van hun broeikasgassen zullen verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. 'Bovendien stimuleert dit pakket de bouw van nieuwe kolencentrales door deze te gaan subsidiëren' zegt Mirjam de Rijk.

De EU heeft ook de eerdere belofte, om automatisch over te stappen van een doel van 20% naar 30% als in Kopenhagen een mondiaal akkoord wordt bereikt, losgelaten. Mirjam de Rijk: 'Hierdoor verliest de EU haar leiderschap in de wereld en ondermijnt de internationale klimaatonderhandelingen'. Dit leiderschap wordt ook ondermijnd doordat de opbrengsten van de veiling niet deels toegewezen aan de financiering van de kosten van klimaatverandering in ontwikkelingslanden (adaptatie).

Positief is dat bindende doelstellingen zijn afgesproken van gemiddeld 20% hernieuwbare energie in 2020. Ook is positief dat de elektriciteitssector toegroeit naar 100% veiling van emissierechten in 2020.

Publicatiedatum: 12-12-2008