Cinemien

The Times of Harvey Milk

Nu verfilmd met Sean Penn in de hoofdrol!

Briljant.' *****

Cinema.nl

Het met een Oscar bekroonde The Times of Harvey Milk van regisseur Rob Epstein (The Celluloid Closet) is het dramatische en aangrijpende verhaal van Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele politicus in de Verenigde Staten. Gus van Sant legde het leven van Harvey Milk onlangs opnieuw vast in de film Milk met Sean Penn in de hoofdrol.

Harvey Milk werd in de jaren 70 het eerste openlijk homoseksuele gemeenteraadslid van San Francisco en was een van de allereerste activisten voor gelijke rechten voor verschillende minderheidsgroeperingen. Nog geen jaar na zijn glorieuze campagne tot gemeenteraadslid werd hij op brute wijze vermoord door zijn conservatieve politieke tegenstander Dan White, een aanslag waarbij ook burgemeester George Moscone, een medestander van Milk, omkwam. Deze gebeurtenissen en de lichte straf die White kreeg, brachten een hele stad samen, eerst in rouw en vervolgens in blinde woede waardoor talloze rellen in San Francisco uitbraken.

Icoon
The Times of Harvey Milk is een verhaal van moed en hoop en bovenal het verhaal over een man die een held werd voor velen. Zijn leven veranderde de geschiedenis. Harvey Milk werd door Time Magazine verkozen tot een van de Top 100 Amerikaanse iconen van de twintigste eeuw.

Van links naar rechts: Sean Penn als Harvey Milk in een scene uit Milk, Sean Penn, Harvey Milk.

Oscar

De documentaire The Times of Harvey Milk won de Academy Award© (Oscar) voor beste documentaire en wordt verteld door Harvey Fierstein (Torch Song Triology). The Times of Harvey Milk is nog nooit in Nederland vertoond geweest en is nu voor het eerst op DVD te zien.

New York Film Critics Circle

Het leven van Harvey Milk is onlangs verfilmd door Gus van Sant met Sean Penn in de hoofdrol. De film is door de New York Film Critics Circle uitgeroepen tot de beste film van het jaar. Bovendien werd Sean Penn gelauwerd voor zijn hoofdrol en Josh Brolin onderscheiden voor de beste bijrol. Milk is een intiem portret van de laatste acht jaar uit het leven van Harvey Milk, één van de belangrijkste voorvechters van de rechten van homoseksuelen en lesbische vrouwen. Milk streefde zijn idealen na in een tijd waarin het rechtvaardig werd gevonden om vooroordelen en geweld tegen homo's te gebruiken. Regisseur Gus van Sant vertelde onlangs in een interview dat het activisme van Harvey Milk hem de moed heeft gegeven zélf uit de kast te komen. Na de onderscheidingen door de New York Film Critics Circle komen ook de Oscars in zicht.

The Times of Harvey Milk is vanaf 10 feburari te koop, Milk draait vanaf 22 januari in de Nederlandse bioscopen.

Noot (niet bestemd voor publicatie): voor meer informatie over de documentaire The Times of Harvey Milk kunt u contact opnemen met Gideon Querido van Frank van Cinemien (+31(0)20-5776010 of gideon@cinemien.nl). Voor meer informatie over de Milk kunt u contact opnemen met Rosalie Moorman van A-film (+31(0)20-3445140 of rosalie.moorman@a-film.nl) of met Irene Frijters (+31(0)20-3445140 of irene.frijters@a-film.nl