Kamerzoekenden hebben het erg moeilijk in Den Haag


DEN HAAG, 20081212 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat de kamerzoekende in Den Haag dit jaar in november minder geld over heeft voor een kamer. Dit terwijl de kamerverhuurders de huurprijs juist hebben verhoogd. Een kamer kostte vorig jaar november nog gemiddeld 342 euro, afgelopen maand moet er maar liefst 391 euro worden betaald. Daarnaast is het aantal nieuw aangeboden kamers ook fors afgenomen in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Er zijn dit jaar slechts 230 kamers aangeboden. De kamerzoekende heeft het dus zwaar te verduren in studentenstad Den Haag.

Huurprijs kamers Den Haag stijgt met 14,3 procent
Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijzen van aangeboden kamers in Den Haag een flinke stijging van 14,3 procent laten zien ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde huurprijs komt hiermee uit op 391 euro. De gemiddelde huurprijs in Den Haag is harder gestegen dan het landelijk gemiddelde (8,2 procent).

[grafiek vraagprijzen Den Haag]


Aanbod kamers neemt flink af met 12,2 procent
Het aantal nieuw aangeboden kamers in Den Haag is ten opzichte van een jaar geleden afgenomen met bijna 12,2 procent in de maand november 2008. Er worden dit jaar 230 kamers aangeboden.

[grafiek aanbod Den Haag]



Vierkante meter prijzen stijgen met 5,1 procent
De vierkante meter prijzen laten - sinds de piek dit jaar in januari - een steeds verder dalende prijs zien. Echter, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar is de vierkante meter prijs wel 5,1 procent gestegen en komt dit jaar uit op 15,95 euro. In ruil voor dat bedrag heb je de beschikking over een kamer met een gemiddelde oppervlakte van 24,51 m2.

Gewenste huurprijs 363 euro
In november 2008 is de gewenste (maximale) huurprijs die kamerzoekenden over hebben voor een nieuwe kamer in Den Haag gedaald naar 363 euro per maand. Dit was vorig jaar namelijk 389 euro. De gewenste (maximale) huurprijs die een kamerzoekende bereidt is te betalen komt uit onder de gemiddelde huurprijs die verhuurders dit jaar vragen (391 euro).

Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders, om meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 350.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 7.000 kamers aangeboden op de site. In 2007 werd www.kamernet.nl meer dan 7,5 miljoen keer bezocht door bijna 2,2 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).

Marktrapporten:
Op het blog van Kamernet.nl, blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op blog.kamernet.nl/2008/12/11/Kamermarkt+Den+Haag+November+2008.aspx. Van de grootste 8 steden van Nederland is op blog.kamernet.nl eenzelfde marktrapport aanwezig.