essenscia tevreden met uitbreiding lastenverlaging voor onderzoekers

12/12/2008 10:30

ESSENSCIA

Brussel, 12 december 2008 - essenscia, de federatie van de chemische industrie en van life sciences, juicht de beslissing van de federale regering toe om de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers op te trekken naar 75%. Voor de chemische industrie, farmacie en biotechnologie is deze lastenverlaging een absolute must om het O&O-investeringsklimaat in ons land te bevorderen. De sector vertegenwoordigt de helft van alle O&O-uitgaven in de private sector en heeft steeds gepleit voor een substantiële lastenverlaging om de loonkostenhandicap met onze buurlanden te dichten.

De vorige federale regering verminderde in 2007 de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers met een masterdiploma met 25%. Sinds 1 juli 2008 is het reductiepercentage verhoogd van 25% tot 65%. Uit een enquête die essenscia in mei bij haar leden heeft gehouden, blijkt dat driekwart van de bedrijven uit de sector gebruik maakt van deze maatregel. Tweederde ervaart het als een belangrijke stap in de goede richting om onderzoek en ontwikkeling in ons land te verankeren. Sinds de rondetafel chemie in 2005 houdt essenscia een pleidooi om het reductiepercentage op te trekken naar 75%. Uit studies bleek dit immers een noodzaak te zijn om de concurrentie aan te kunnen met onze buurlanden.

"We zijn erg tevreden dat de federale regering het voorstel van minister van Ondernemen Van Quickenborne heeft gevolgd en de uitbreiding van de lastenverlaging heeft opgenomen in het relanceplan. Voor bedrijven betekent deze vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing een korting van gemiddeld 16% op de totale loonkost van een onderzoeker", zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia. "Deze maatregel is cruciaal voor onze sector die vorig jaar een recordbedrag van 2,32 miljard euro investeerde in onderzoek. Dit is de helft van alle private onderzoeksuitgaven. 7.200 van onze 94.000 werknemers houden zich dagelijks bezig met onderzoek."

"Bovendien versterkt deze maatregel onze boodschap om België internationaal te profileren als center of excellence in onderzoek en ontwikkeling", aldus Yves Verschueren. essenscia lanceerde in september de campagne "Belgium, the place to be for biopharmaceutical R&D and manufacturing". Met een internationale campagne bij potentiële buitenlandse investeerders en toponderzoekers zet essenscia de troeven van ons land op het vlak van onderzoek en productie in de biofarmacie in de verf een internationale campagne bij potentiële buitenlandse investeerders en toponderzoekers.

http://www.investinbiopharma.be

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel