De dienst Dierenwelzijn ontmantelt een zwartkweker in Warisoulx

12/12/2008 10:59

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

De inspectiedienst van Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft donderdag 27 honden in beslag genomen bij een zwartkweker in Warisoulx.

Op basis van informatie van de hoofdinspecteur van de dienst Leefmilieu van de politiezone Orneau-Mehaigne heeft de inspectiedienst Dierenwelzijn ingegrepen in een kwekerij waarvan de vergunning in 2003 na verscheidene inbreuken door de Minister was ingetrokken. Jammer genoeg heeft de kweker ondanks alles zijn activiteiten zonder vergunning hervat, met tot 10 worpen per jaar.

De omstandigheden waarin de dieren werden gehouden, voor het grootste deel buiten, waren afschuwelijk. Enkele dieren werden in halfduistere, vochtige tuinhuisjes gehouden waarvan de vloer bedekt was met uitwerpselen. Het gebrek aan verzorging leidde tot verschillende problemen met de huid en vacht van de dieren (eczeem en parasieten), en tot problemen met de nagels en tanden.

In het huis zelf werden verschillende honden in transport- of expositiekooien gehouden, waarbij mannetjes en vrouwtjes niet gescheiden werden.

Als gevolg van de vaststellingen zijn 27 honden in beslag genomen en toevertrouwd aan de vzw Animaux en Péril in Braine-l'Alleud. De honden kregen er de nodige verzorging alvorens ze ter adoptie werden aangeboden.

Contactpersoon bij de dienst Dierenwelzijn:

Eric Van Tilburgh

02/524.74.10

GSM:0475/630.489

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel