SV 2008, nr. 126 inzake doorlopen regeling Generaal Pardon

Ingezonden persbericht

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
126 Vragen van mevr E.M.J. Schell en de heer C.A. Geldof
(ingekomen 11 december 2008)

Op de website van De Telegraaf is op 07 december het artikel geplaatst over het doorlopen van het Generaal Pardon. Illegalen kunnen via burgemeesters nog steeds proberen een beroep te doen op de regeling. De burgemeester van Den Haag meldde dat hij nog steeds wordt overstelpt met brieven van illegalen die onder het generaal pardon beweren te vallen. Hij vreest voor gesjoemel en hij wil dat de regeling na twee jaar wordt stopgezet.
Officieel mochten de zogeheten burgemeestersverklaringen maar tot 1 januari 2008 in behandeling worden genomen door de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). Het ministerie van Justitie neemt echter nog steeds burgemeestersverklaringen in behandeling. Op 8 december meldt De Telegraaf dat een kamermeerderheid sluiting van het loket eist van PvdA-Staatssecretaris van Justitie Albayrak. Een ruime kamermeerderheid vindt het onbegrijpelijk dat burgemeesters nog steeds illegalen kunnen aanmelden voor de omstreden gratieregeling.
Op 9 december meldt de staatssecretaris dat per 1 januari 2009 de regeling wordt gesloten en dat illegalen zich dan niet meer tot burgemeesters kunnen wenden voor de gratieregeling.

De VVD vreest dat met het lang open houden van de regeling, een soort achterdeur is blijven openstaan.

Op grond van het voorgaande heeft de VVD de volgende vragen aan het college.

1. Werd de burgemeester net als zijn collega in Den Haag dit jaar ook nog steeds overstelpt met verzoeken van illegalen die onder de pardonregeling beweren te vallen?
2. Hoeveel verzoeken zijn er tot 1 januari 2008 bij de burgemeester ingediend en hoeveel daarvan zijn met een positief adviserende burgemeestersverklaring doorgestuurd naar de IND?
3. Hoeveel verzoeken zijn er tussen 1 januari 2008 en 9 december 2008 bij de burgemeester ingediend?
4. Hoeveel van die verzoeken die na 1 januari 2008 zijn ingediend, zijn er in behandeling genomen?
5. Hoeveel van die in behandeling genomen verzoeken zijn met een positief adviserende burgemeestersverklaring doorgeleid naar de IND en hoeveel verzoeken zijn nog in behandeling?

Nu de staatsecretaris heeft gemeld dat de regeling per 01 januari 2009 definitief eindigt, wil de VVD ook graag de volgende informatie ontvangen.

6. Hoeveel verzoeken hebben u bereikt tussen 9 december 2008 en 1 januari 2009?
7. Zijn er in Utrecht in totaal uiteindelijk meer vreemdelingen in aanmerking gekomen voor het generaal pardon dan het vooraf geschatte aantal? Zo ja, hoeveel personen betreft het en hoe hoog was de oorspronkelijke schatting? Zo nee, gaarne een getalsmatige uitleg.

---- --