Optima investeert 2 miljoen euro in Braine-l'Alleud

12/12/2008 13:54

Optima Financial Planners

- Nieuwe vestiging vermogensadviseur creëert 50 jobs

- Groep ziet aantal klanten toenemen ondanks zware financiële crisis

- Waalse klanten gaan specifiek op zoek naar veiligheid

BRAINE-L'ALLEUD (12.12.2008)- Optima Financial Planners, de Belgische marktleider in persoonlijke financiële en fiscale planning, investeert 2 miljoen euro in een nieuwe vestiging in Braine-l'Alleud. Ondanks de financiële crisistijd, ziet de groep haar klantencijfers in Brussel en het Franstalig landsgedeelte fors stijgen. De investeringen van Optima in Braine-l'Alleud zijn op termijn goed voor 50 extra jobs.

Optima, dat zijn hoofdkantoor heeft in Gent, werkt al 17 jaar aan het concept van financiële planning vanuit zijn thuisbasis. Het bedrijf, dat werk geeft aan 250 mensen, bouwde zo een portefeuille van 11.000 klanten uit. De jongste tijd komt een groeiend deel van de nieuwe klanten uit de hoofdstad en het Franstalig landsgedeelte. In de eerste 11 maanden van 2008 steeg het aantal klanten uit het Franstalig landsgedeelte met liefst 38,2 procent. Om die groei op te vangen, werken vandaag al 30 mensen vanuit het Gentse hoofdkantoor actief op de Franstalige markt.

'Onze klanten uit deze regio zijn voor ons het beste bewijs dat er een positieve dynamiek bestaat in Brussel en het Franstalig landsgedeelte', zegt gedelegeerd bestuurder Jeroen Piqueur van Optima: 'Wij stellen vast dat de gemiddelde klantenportefeuille in Wallonië beslist niet moet onderdoen voor die in Vlaanderen. Die vaststelling heeft voor ons de mythe doorprikt dat er aan de andere kant van de taalgrens minder vermogende burgers zouden leven.'

Piqueur geeft toe dat de investering in Braine-l'Alleud er komt in een moeilijk klimaat: 'Meer dan wie ook verwacht had, worden de financiële markten door elkaar geschud. De aangerichte schade is enorm. In dit klimaat gaan steeds meer mensen op zoek naar ervaring en advies. Juist dit is wat wij aan onze klanten bieden.'

De bedrijfsresultaten bevestigen dat: in de eerste 11 maanden van het jaar - de slechtste periode in de geschiedenis van de Bel-20 - groeide het aantal nieuwe klanten van Optima met 8 procent. Bovendien stijgt de gemiddelde waarde van de portefeuilles van de Optima-klanten.

'Specifiek voor de Waalse markt stellen wij bij nieuwe klanten een grote vraag vast naar veiligheid', stelt Geoffroy de Pierpont van Optima. 'Wij bieden hen die op drie manieren. Ten eerste bij de pensioenplanning. We begeleiden onze klanten hier naar levensverzekeringen met gegarandeerde rendementen, en bieden systemen aan die een veel grotere bescherming bieden dan het Europese depositogarantiesysteem.'

'Ten tweede begeleiden we een deel van onze klanten bij vastgoedinvesteringen. We zien dat vastgoed - in tegenstelling tot heel wat andere beleggingsproducten - op lange termijn meer dan ooit overeind blijft als stabiel vermogensbestanddeel. En ten derde leren wij onze klanten zichzelf kennen. We zijn dan wel geen vermogensbeheerder of beleggingsadviseur, maar heel wat klanten vullen toch onze vragenlijst in waaruit hun specifieke houding ten opzichte van investeringsrisico's naar boven komt.'

Jeroen Piqueur noemt de investeringen in Braine-l'Alleud een pilootproject voor de expansie van Optima. 'Recente cijfers over de welvaart in België tonen aan dat er nog veel ruimte is voor verdere groei, ondanks de crisissfeer die momenteel het klimaat beheerst. Wij zien in het bijzonder in Wallonië een zeer groot potentieel, en wij zijn dan ook vast van plan om onze groei hier verder te zetten', besluit de gedelegeerd bestuurder.

Over Optima:

Het financieel vermogen van de Belgische gezinnen blijft op een hoog niveau, maar tegelijk hebben mensen minder tijd en zin om zich bezig te houden met het financiële totaalplaatje van hun huidige en toekomstige situatie. Optima Financial Planners brengt dat voor hen in beeld met een complete audit, onafhankelijk van financiële instellingen. Daarna volgt een uitgewerkt financieel plan en een begeleiding op maat van de klant.

Die aanpak kent een stijgend succes: Optima was in 2007 goed voor een omzet (brutomarge) van 36,21 miljoen euro, tegen 25,7 miljoen euro in 2006. Voor 2008 ligt het budget op 50 miljoen euro. De snelle groei en verdere professionalisering brachten ook een uitbreiding van de raad van bestuur met twee onafhankelijke bestuurders mee: Rik Donckels (voormalig voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Cera) en oud-minister Luc Van den Bossche, die de taak van voorzitter van de raad van bestuur op zich neemt.

Meer info over Optima op www.optima.be

Noot voor de redactie (