Chemische industrie zet verdere stappen in CO2-reductie

12/12/2008 18:44

ESSENSCIA

essenscia reageert voorzichtig optimistisch op akkoord over emissierechtenhandel

Brussel, 12 december 2008 - essenscia, de federatie van de chemische industrie en van life sciences, is tevreden dat er vandaag een akkoord werd bereikt over de handel in emissierechten. De Europese leiders hebben rekening gehouden met de specifieke situatie van energie-intensieve sectoren, zonder dat de ambitieuze doelstellingen van het klimaatplan worden uitgehold. De Belgische chemische industrie zet haar inspanningen voor een verdere CO2-reductie en energie-efficiënte productie onverkort voort.

Met het klimaatplan wil de Europese Unie tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20% reduceren. De chemische industrie onderschrijft deze doelstelling volmondig en levert hieraan reeds een belangrijke bijdrage. "Ons track record mag gezien worden: sinds de jaren '70 stoten onze bedrijven de helft minder CO2 uit terwijl de productie is verdubbeld", zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.

essenscia vindt het een goede zaak dat de handel in emissierechten op Europees niveau wordt geharmoniseerd, maar had bezwaren tegen de methode die de Europese Commissie voorstelde: bedrijven laten betalen voor elke ton CO2 die ze uitstoten. Chemische productieprocessen zijn energie-intensief. Bovendien zijn de producten van de chemie in grote mate rechtstreeks of via hun derivaten blootgesteld aan internationale concurrentie.

Yves Verschueren: "Een veiling van CO2-emissierechten is geen correcte methode omdat bedrijven zelfs voor de niet te vermijden uitstoot rechten moeten aankopen. Dit is in feite een productietaks die concurrentiepositie van de Europese chemische industrie zwaar aantast als het systeem enkel in de Europese Unie wordt toegepast en niet in de rest van de wereld. In België alleen al zouden onze chemiebedrijven maar liefst 500 miljoen euro per jaar moeten ophoesten, terwijl die taks geen enkele garantie biedt op het behalen van de klimaatdoelstellingen. In plaats van een bestraffing van energie-intensieve sectoren, pleit de chemische industrie ervoor om inefficiënt energieverbruik aan te pakken."

De Europese Raad legde vandaag de criteria vast die de overschakeling van een veiling- naar een benchmark-systeem voor energie-intensieve sectoren mogelijk maakt. Concreet betekent dit dat de industrie voor een deel van haar emissies rechten verkrijgt als ze internationaal kwetsbaar is. De vrijgestelde hoeveelheid zal bepaald worden op basis van strenge, wetenschappelijk vastgestelde standaarden voor energiegebruik. Ondernemingen die al geïnvesteerd hebben in energie-efficiënte productie, plukken daar de vruchten van. Bovendien geeft dit de bedrijven de zuurstof en het kapitaal om te investeren in energie-efficiënte productie en onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe technologieën.

"Dit is geen verhaal van winnaars en verliezers. De initiële objectieven van het klimaatplan blijven immers ongewijzigd, maar de methode van aanpak houdt in zekere mate rekening met de internationale context waarin bedrijven opereren. De precieze details van het akkoord dienen nog zorgvuldig onderzocht te worden, maar het akkoord zal bedrijven er verder toe aanzetten te investeren in innovatie en nieuwe energie-efficiëntere productiemethoden te ontwikkelen", besluit Yves Verschueren.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel