Gemeente Wijdemeren


Lintje voor IJtzen Boersma


Bij zijn afscheid als algemeen directeur van de Stichting Scholing Werk en Advies (SWA) is IJtzen Gerrit Boersma uit Loosdrecht tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.

Bij het uitreiken van de versierselen noemde burgemeester Bijl hem een inwoner waar je als gemeente en als burgemeester trots op mag zijn.

De heer Boersma werd onderscheiden vanwege zijn vele bijzondere verdiensten waaruit een grote maatschappelijke betrokkenheid spreekt. Van 1974 tot 1997 was hij FNV-vakbondsbestuurder. Eerst als districtsbestuurder in Rotterdam en Als vertegenwoordiger van de Industriebond FNV nam hij in de periode 1983-1985 deel aan een commissie onder leiding van oud-minister Andriessen die oplossingen zocht voor de oplopende werkloosheid. Hij was in 1985 medeoprichter van de SWA. Na het faillissement van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij kon de SWA nog voor drie jaar de werkgelegenheid van 300 vaklieden zeker stellen die anders op staart hadden gestaan. Velen van hen konden ook worden herplaatst. Meer SWA-projecten waren onder andere een project waarbij 60 allochtone KLM medewerkers een leerwerktraject doorliepen waarbij 65% (ander) werk vonden, een project gericht op snelle en volledige resocialisering van ex-gedetineerden en het opleiden van 15 vrouwen in het mannenvak procestechniek.

Omdat de gezamenlijke aanpak van werkgevers en werknemers tanende was, volgde In 1997 volgde de volledige overstap van FNV naar SWA, waarbij Boersma algemeen directeur SWA Uitzendorganisatie BV & Stichting Stimulans werd. De SWA heeft veel scholings- en werkgelegenheidsprojecten opgezet, gericht op het teruggeleiden van werklozen, met name die met een achterstand, naar de arbeidsmarkt. Maar SWA ontplooide ook tal van andere initiatieven. Voorbeelden zijn: de Stichting Sonar, die nieuwe bedrijfsactiviteiten en werkgelegenheid in Amsterdam bevorderde; Wereldverbond van Diamantverwerkers, die ondersteuning bood aan diamantverwerkers in derdewereld landen; scholings- en doorstroomproject voor allochtone schoonmakers van het AMC; sponsorschap van (en sterke persoonlijke betrokkenheid bij) de AMC-loop ten bate van de zeer arme bevolking van noordwest Kenia; Emma at Work, arbeidsbemiddeling voor jongeren met medische en lichamelijke beperkingen; het Koperen Stelenfonds, dat onder andere werknemers in de diamantindustrie ondersteunt en fair trade in de diamantindustrie bevordert.

(12-12-2008)