Gemeente Enschede

Zelf doen; zelf maken

Op zondag 14 december van 11.00 - 16.00 uur organiseert NatuurEducatie van de gemeente Enschede een winterse themadag in en rondom bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede. Met het thema "Zelf doen; zelf maken" wil NatuurEducatie bezoekers laten beleven op welke (duurzame) manieren je je eigen brood, kaarsen of textiel kunt maken. Ook kan men op deze dag diverse kwaliteitsproducten verkrijgen, die uit de eigen streek en leefomgeving komen, in plaats van uit China of Nieuw Zeeland.....

Duurzaam doe je gewoon zelf
Vroeger maakten mensen zelf wat ze nodig hadden of ze haalden het uit de eigen leefomgeving. Een zelfgeweven kledingstuk werd zorgvuldig gebruikt en indien nodig gerepareerd. Een weefster is op deze dag aanwezig om te tonen hoe het zelf maken van handgeweven stoffen in zijn werk gaat. Kinderen kunnen op authentieke wijze een kerstbroodje bakken met Hollands graan in een houtgestookte oven. Hier komt geen fossiele brandstof aan te pas en je kunt het helemaal zelf doen. Biologische zorgboerderij De Viermarken biedt biologische streekproducten en een stevige zelfgemaakte wintersoep aan in haar kraam. Daar zijn ook diverse authentieke Hollandse wintergroenten verkrijgbaar, die gewoon een paar meter verderop op de Hollandse akkers zijn geteeld en hier dus zijn terechtgekomen zonder transport over de hele wereld. Ook worden er op deze dag producten verkocht van stichting KIK (met Kunst Investeren in Kwetsbaarheid); artikelen gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De Bijenvereniging maakt kaarsen van een 100 procent natuurproduct: bijenwas.
Een echte smid steekt onder het motto "zelf maken" de handen uit de mouwen en smeedt het ijzer als het heet is. Ook dit is een activiteit met ingrediënten van eigen bodem: in het Ledeboerpark bijvoorbeeld zijn in de kleine beekjes nog klonten ijzer-oer (een soort mengsel van zand en ijzeroxide) te vinden. Hieruit smolt men vroeger ijzer.

Appeldrank uit eigen boomgaard
De appels uit de kleine boomgaard van bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner zijn verwerkt tot een heerlijke appeldrank die iedereen kan proeven en voor de warme `kniepertjes' zijn ook al geen ver-wegproducten nodig. Hiermee laat NatuurEducatie zien dat duurzaamheid heel eenvoudig in de eigen leefgewoonten toe te passen is, en dat het niet hoeft te betekenen dat men dan moet afzien van lekkere of gezellige zaken. Bovendien gaan mensen zorgvuldiger om met iets wat ze zelf gemaakt hebben en gooien zoiets ook minder snel weg. Voor kinderen in het basisonderwijs is duurzaamheid in het nieuwe jaar te beleven met het lesprogramma "Hennik en Dika", waarbij ze aan den lijve ervaren hoe men vroeger leefde en werkte op het Twentse platteland.
De kinderen worden in authentieke stijl ontvangen door boer en boerin Hennik en Dika en als het ware honderd jaar terug in de tijd gevoerd. Het is voor hen nieuw om te ervaren hoe men vroeger geheel en al leefde van wat de omgeving maar kon bieden. Tegenwoordig komen de appels uit Nieuw Zeeland en een winterjack is van aardolie gemaakt; een heel verschil met vroeger.......
Dit duurzame verschil kan iedereen nu zelf ervaren op zondag 14 december!

Openingstijden en meer informatie
De themadag `Zelf doen; zelf maken" is op zondag 14 december in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede. Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is geopend op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.
Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant van het pad ligt het gemeentelijk bezoekerscentrum.

Adres: Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark, Van Heeksbleeklaan 68, 7522 LB Enschede

Geplaatst: 03 december 2008.

3 december 2008