Gemeente Soest

.

Nieuwe busdienstregeling: méér bussen van Soest naar Amersfoort

10 december

Vanaf 14 december is er een nieuwe busdienstregeling voor de regio. Veel bussen in Soest zullen vaker rijden en er komt een extra buslijn naar Amersfoort. Reizigers kunnen vanaf januari in de spits tijdelijk met 50 procent korting gebruik maken van de bus.

Na de succesvolle proef met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers afgelopen jaar, heeft de gemeente Soest bij de Provincie Utrecht aangedrongen op een nieuwe tariefactie en dat is gelukt. Voor het woon-werkverkeer komt er in de spits een kortingsregeling (50%). De nieuwe tariefactie is bedoeld om de bus beter te laten concurreren met de auto. Op deze manier helpt het openbaar vervoer mee om de bereikbaarheid te verbeteren en de files op de wegen te beperken.

Korting in de spits

Van 1 januari tot en met 30 juni 2009 zijn er in de spits bij de buschauffeur 50%-korting strippenkaartjes te krijgen op de stadslijnen in Soest (de voormalige lijnen 1 en 2) en de streekbussen van Soest naar Amersfoort en Hilversum (lijn 70 en 74). De korting geldt op werkdagen vóór 9 uur en tussen 16.00 uur en 18.00 uur.

Extra bussen naar Amersfoort

Verder verandert er vanaf 14 december veel in de dienstregeling van de bussen in Soest. Er gaan vooral meer bussen rijden richting Amersfoort. Buslijn 70, via het Dierenpark naar station Amersfoort CS, gaat de hele dag elk kwartier rijden. En er komt een nieuwe buslijn. Lijn 74 gaat straks elk half uur rechtstreeks vanaf station Soest-Zuid via bedrijventerrein de Isselt naar het centrum van Amersfoort.

Meer spitsbussen van Soesterberg naar de Uithof

Ook in Soesterberg verbetert de dienstregeling. Spitsbus 252 naar de Uithof gaat vaker rijden. In de ochtendspits gaat deze van vier naar zeven keer. Ook tussen de middag komt er een bus, zowel naar Utrecht als naar Soesterberg, en terug gaat de bus al vanaf half drie elk half uur rijden. Nu is dat pas vanaf 16 uur het geval.

In totaal gaat het aantal spitsbussen in de middag daarmee van vier naar tien per dag. Lijn 52 van Utrecht via Soesterberg naar Amersfoort gaat in de spits wel iets minder vaak rijden, maar daarvoor in de plaats rijdt deze straks ook op zondag.

Nog meer verbeteringen

Verder krijgen de stadslijnen in Soest een ander nummer. De lijnen 1 en 2 worden straks 21 en 22. Ze blijven wel dezelfde route rijden. Ook zijn de bussen vernieuwd met meer beenruimte en een lage instap. Soest werkt ook op steeds meer plekken aan een hogere stoepranden bij bushaltes, zodat instappen nog makkelijker wordt.