Ingezonden persbericht

J.W. WATERHOUSE (1849-1917)
Schoonheid en Passie

Groninger Museum: 14 december 2008 - 3 mei 2009

Het Groninger Museum presenteert van 14 december 2008 tot en met
3 mei 2009 de grootste overzichtstentoonstelling van werken van de wereldberoemde Britse kunstenaar John William Waterhouse (1849-1917) die ooit is georganiseerd. Vele kunstwerken komen uit Engeland, Ierland, Australië, Taiwan en Canada. De tentoonstelling toont schilderijen en tekeningen en wordt georganiseerd in samenwerking met de
Royal Academy of Arts in Londen en het Montreal Museum of Fine Arts in Montreal.

De internationale, reizende tentoonstelling J.W. Waterhouse (1849-1917). Schoonheid en Passie is de eerste grootschalige monografische expositie van het werk van Waterhouse sinds 1978. Het is bovendien de eerste tentoonstelling ooit, die de gehele carrière van Waterhouse zal onderzoeken en werken uit publieke en private collecties van over de hele wereld samen zal brengen.

De tentoonstelling toont het engagement van Waterhouse met hedendaagse onderwerpen, variërend van thema's uit de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen tot spiritualiteit. Klassieke mythes, zoals geïnterpreteerd door Homerus en Ovidius, en een romantische fascinatie voor intense vrouwelijke passies, zoals die worden beschreven in de gedichten van John Keats,
Alfred Tennyson en het werk van William Shakespeare, spelen een belangrijke rol binnen zijn oeuvre. Voorbeelden hiervan zijn de Lady of Shalott, Cleopatra, Ulysses and the Sirens en La Belle Dame Sans Merci.

Hoewel de werken van J.W. Waterhouse door miljoenen mensen wereldwijd bewonderd worden, weet het publiek relatief weinig over de man zelf en zijn artistieke productie. De tentoonstelling in het Groninger Museum zal de meest beroemde werken van Waterhouse dan ook in de context van zijn gehele carrière plaatsen om aan te tonen waarom Waterhouse tot één van de meest belangrijke vertalers van klassieke en romantische tradities gerekend kan worden.
Tegenwoordig wordt Waterhouse vaak een 'Moderne-Prerafaëliet' genoemd,
maar hij was ook een vertegenwoordiger van de nieuwe tijd en was zich volledig bewust van de spannende artistieke vernieuwingen in Parijs in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij voelde zich thuis in de betoverende wereld van mythen en sagen, maar heeft zich ook laten inspireren door poëzie en muziek en de lossere toon van het Frans impressionisme.
De passie van Waterhouse voor schoonheid leeft onmiskenbaar voort in de prachtige schilderijen en tekeningen die hij naliet en waarvan vele te zien zullen zijn in het Groninger Museum.

Samenstellers tentoonstelling en catalogus
De samenstelling van de tentoonstelling is in handen van de gastconservatoren Peter Trippi (auteur van de monografie J.W. Waterhouse uit 2002 en voormalig directeur van het Dahesh Museum of Art, New York); Elizabeth Prettejohn (Professor History of Art / Kunstgeschiedenis, University of Bristol/Universiteit van Bristol); Robert Upstone (Curator Modern British Art/ Britse moderne kunst,
Tate Britain); en Patty Wageman (directeur a.i. van het Groninger Museum). De tentoonstelling wordt geproduceerd door Stijn ten Hoeve (Groninger Museum).

Catalogus
Bovengenoemd team van curatoren zal tevens een uitgebreide,
volledig geïllustreerde catalogus verzorgen die gepubliceerd zal worden in Nederlandse, Engelse en Franse edities. Deze catalogus zal omvangrijke bijdragen en nieuw onderzoek bevatten.

De tentoonstelling kan worden gerealiseerd door een financiële bijdrage van de Stichting Fondsbeheer Culturele Relatie-evenementen Gasunie en Gasterra.

International tour
Groninger Museum, Groningen, Nederland
14 december 2008 - 3 mei 2009

Royal Academy of Arts, Londen, Engeland
23 juni - 13 september 2009

Montreal Museum of Fine Arts, Montreal,Québec, Canada
1 oktober 2009 - 7 februari 2010

Fotobijschrift:
John William Waterhouse,
Sketch for The Lady of Shalott,
c 1891-1893,
oil on canvas,
120,5 x 68,3 cm,
Falmouth Art Gallery Collection.

Noot aan de redactie


Ingezonden persbericht