Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 8 december 2008

Kenmerk: kt-253

| | |Verkiezing 'Politicus van het Jaar 2008' live op Radio 1 Zesde editie verkiezing op 14 december vanuit café Dudok in Den Haag

Welk kamerlid, minister of staatssecretaris gaat de boeken in als de beste politicus van 2008? En welke politicus wordt het politieke talent van 2008? En wat is het favoriete politieke moment uit het afgelopen jaar? De antwoorden op deze vragen zijn te horen in een rechtstreekse uitzending van het NOS Radio 1 Journaal op zondag 14 december (12.00 - 14.00 uur) vanuit café Dudok in Den Haag. Alweer voor de zesde keer kiest de parlementaire pers dan de 'Politicus van het Jaar'. De presentatie van de uitzending is in handen van Lucella Carasso en Ruud Slotboom.

De vakprijs 'Politicus van het Jaar' wordt toegekend door de vakdeskundigen bij uitstek: de parlementaire pers. Zij bepalen via een enquête welke politicus met de felbegeerde titel naar huis gaat. In aanmerking komen landelijke politici uit zowel de Eerste - als Tweede Kamer, als ook ministers en staatssecretarissen. Daarnaast kiest de parlementaire pers ook 'het politieke talent van 2008'. Hiervoor komen politici in aanmerking die bij de laatste Kamerverkiezingen, van 22 november 2006, zijn gekozen en niet eerder in de landelijke politiek werkzaam waren.

Nieuw onderdeel in de jaarlijkse uitzending is de keuze van het 'politieke moment van het jaar'. Het Nederlandse publiek kan via www.nos.nl/politiekmoment kiezen uit een groot aantal videofragmenten uit de vaderlandse politiek uit 2008. De selectie hiervoor is gemaakt door de Haagse redactie van de NOS. Het fragment dat in de ogen van de Nederlander de meeste indruk heeft gemaakt, gaat op 14 december als 'het politieke moment van het jaar' de geschiedenis in.

In de uitzending wordt ook uitgebreid teruggeblikt op het politieke jaar 2008 met politici die een prominente rol in het afgelopen jaar hebben gespeeld. Daarnaast zijn er verschillende muzikale intermezzo's, verzorgd door de Rock 'n Roll & sixties band 'John Boy & The Waltons'. Het oud-Tweede-Kamerlid Co Verdaas (PvdA) is zanger en gitarist van deze band.

De verkiezing 'Politicus van het Jaar' is een gezamenlijk initiatief van Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal, dat in 2003 van start ging. De Politicus van het Jaar-verkiezing is ook via het digitale televisiekanaal politiek24 en via internet (www.politiek24.nl) te volgen.


Noot voor redacties