Ingezonden persbericht


Zondag 14 december, 15.30 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15/12 euro

Tempus fugit (Frankrijk)

Vocale polyfonie uit Corsica

(Niet-westers/Oude muziek)

Net als A Filetta, dat precies een jaar geleden een reeks indrukwekkende concerten gaf in Nederland, behoort Tempvs Fvgit ('de tijd vliedt heen') tot de topensembles van Corsica. Maar in tegenstelling tot hun wat meer vernieuwende eilandgenoten richt Tempvs Fvgit zich vooral op het reconstrueren en uitvoeren van de oudste tradities. Dankzij vocale ensembles als Tempus Fugit blijven de christelijke a capella-gezangen van Corsica voortleven: niet opgesloten in een museum, maar levend, hoor- en voelbaar in concerten en op c.d.

Deze muziek spreekt de luisteraar heel direct aan door een indrukwekkende sound, die gedragen wordt door klassieke accoorden, die dreunen als een kerkorgel. In tegenstelling tot het eenstemmige Gregoriaans, antwoordt het koor in de Corsicaanse muziek meestal in massieve samenklanken, waarbij de overgang van het ene naar het andere accoord vaak via exotische glissandi verloopt. De groep heeft zich gespecialiseerd in het religieuze repertoire uit de regio Nebbiu. Dit levert imposante, meditatieve muziek op, waarin de tijd⤨soms geheel lijkt stil te staan, totdat de plotselinge intervallen in de melodieën hem abrupt in beweging brengen. Tempvs Fvgit was recentelijk de sensatie van het Festival van Calvi, het belangrijkste polyfonie-festival van Corsica. De groep komt voor het eerst naar Nederland.

Dit concert vormt feitelijk een tweeluik met het concert van de fameuze Tenores de Bitti uit Sardinië op zondag 10 mei 2009.

Bezetting: Benoit Flori en Eric Natali (bas), Hervé Muglioni (tenor), Patrick Vignoli (alt) en Paul Giuntini (contra-tenor) .

MuziekPodium Zeeland
Informatie: 0118-623650 / www.muziekpodiumzeeland.nl Reserveren: 0900-3300033 / www.theaterverkoopzeeland.nl